16 septembrie, 2021

Efortul bugetar pentru compensarea scumpirii electricității pentru populație va fi acoperit anul acesta din dividendul suplimentar al Hidroelectrica, de 800 milioane lei.

În cazul gazelor se contează pe impozitul aplicat venitului suplimentar rezultat din dereglementarea preţului (la liberalizare), potrivit ministrului Energiei, Virgil Popescu.

Guvernul a cerut dividende suplimentare „pentru că Hidroelectrica şi Nuclearelectrica sunt cele două companii care nu plătesc certificate de CO2, au costuri de producţie mai mici, dar vând la preţul pieţei, care este dat de cel mai mare preţ din piaţă. Cel mai mare preţ din piaţă este la energia produsă pe bază de cărbune, pentru că acolo se mai adaugă încă 60 de euro (pe certificat), luna trecută au fost 55, costul certificatelor de CO2. bani există”, a explicat Virgil Popescu, citat de Agerpres.

La gaze va apărea un gol bugetar


La gaze, acoperirea compensațiilor se va face cu venituri fiscale, deci va lăsa un gol în buget rămas ne-estimat.

„La gaze avem sursă de finanţare şi din impozitul pe venitul suplimentar aferent dereglementării preţului la gaze naturale(cu ocazia liberalizării), unde peste 85 de lei (pe MWh n.r.) se impozitează venitul obţinut cu 80%. Oricum, şi de acolo practic s-au dublat încasările la bugetul de stat din impozitul pe venitul suplimentar”, a completat ministrul Energiei.

Ministrul Energiei crede că „este o situaţie conjuncturală de piaţă în momentul de faţă. Nu cred că va fi pentru foarte multă vreme la gaze naturale acest lucru”.

În şedinţa de guvern de miercuri a fost prezentat un proiect de Ordonanţă cu o schemă de compensare pentru facturile la energie electrică şi la gaze naturale pentru consumatorii casnici.

(Citiți și: „Cât compensează statul din scumpirea electricității: 18 bani / kWh la un consum lunar între 30 şi 200 kWh ”)


Virgil Popescu spune că, potrivit datelor actuale, consumul de gaze din iarnă este de 65% din totalul annual și 13,6% este în noiembrie, 18,2% în decembrie, 19% în ianuarie, 16% în februarie şi 12,7% în martie.

Oficialul a explicat astfel mecanismul compensării: la sfârşitul perioadei de facturare, „furnizorii vor avea automat pe factură această compensare, vor întocmi în termen de 15 zile un borderou centralizator cu toţi clienţii pe care îi au în portofoliu şi vor da declaraţie la ANAF, iar acolo această sumă le va fi rambursată din taxele şi impozitele pe care le vor plăti la bugetul de stat”.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: