21 octombrie, 2018

Cursdeguvernare.ro va avea, începând cu săptămâna care urmează, o soră mai mică, dar într-un anume fel mai mare, într-ale presei:

publicația ”CRONICILE Curs de Guvernare”, – în format exclusiv print – care va fi lansată oficial miercuri, pe 24 octombrie, și va apărea pe piață joi, 25.


”CRONICILE…” este o publicație cu un conținut diferit de cursdeguvernare.ro – cu articole vizând o abordate într-o cheie mai contextuală la nivelul etapelor de dezvoltare a unei țări. 

O publicație pentru 25 de ani:

Nu, nu-i o aroganță:

Am împărțit următorii 25 de ani în 100 de pași – pașii spre media europeană de dezvoltare:

astfel încât ”CRONICILE…” să însoțească, împreună cu autorii, expertiza lor și cititorii interesați de CONTEXT și EFECTE prin cei 100 de pași , România pe drumul ei către țara pe care o visăm cei mai mulți dintre noi și pe care sperăm să o vedem cu ochii noștri, nu doar cu cei ai copiilor noștri.


Important:

CRONICILE..” încep cu numărul 100, și vor apărea spre numărul 001: un cronometru, busolă și o hartă de navigare.

La numărul 001, ridicând ochii din ”CRONICI…”, ar trebui să constatăm în jur o țară diferită de cea în care lansăm azi, octombrie 2018, numărul 100.

Tehnic:

Format A4, peste 200 de pagini – premium (atât din punct de vedere al continutului, cât și ca realizare grafică), cu 5500 de exemplare trimise direct în piață, alături de sutele de exemplare pentru marketing.

(Detalii – cumpărare și abonamente – AICI)

4 chestiuni de Concept:

va fi o abordare constantă și analitică a drumului României către media europeană de dezvoltare și de viață.

Apreciem, pe baza analizelor noastre, ne vom apropia de 80% din media europenă în circa 25 de ani – cu o condiție: să facem ce trebuie, acum.

1-, CRONICILE Curs de Guvernare” adună – după o expertiză la cel mai înalt nivel pe care-l poate oferi Romania momentului – principalele elemente care configurează baza dezvoltării de orice fel a economiei și societății

2-, fiecare număr al ”CRONICILE Curs de Guvernare” e gândit ca o cronică” a contextelor din spatele evenimentelor principale dintr-un trimestru:

nimic din ce intră nu e inutil, nimic din ce e relevant în problemele unui trimestru nu e ignorat

instrumentul principal e analiza: desenul general este dat de principiul puzzle.

3-,CRONICILE Curs de Guvernare” e gândită să apară trimestrial – pentru a rezolva 2 probleme pe care este focusat:

pe de o parte – să fie cablată la toate fenomenele de impact cert în societate și în economie, întorcând pe toate fețele cauzele și soluțiile către efectele corecte.

Pe de altă parte, trimestrul e o cadență optimă pentru evaluările de tot felul: indicatori, ”cifre”, voci, chipuri, noutăți palpabile și pulsul de dincolo de orice conjunctură.

De aceea ea trebuie să ajungă pe masa oricărui decident care contează în economie, în administrație, în politică – în mecanismul general sau în cercul în care-și trăiește România lui.

4-, Fiecare număr, începând cu numărul 100 și terminând cu numărul 001, are viața lui proprie.

Însă colecția tuturor numerelor va configura drumul – care va fi cu siguranță greu, marcat de incoerențe și ezitări, uneori în zigzag, dar cu siguranță de succes spre țină – al României către media europeană de dezvoltare:

Analele unei alte etape – în cazul că suntem determinață să ”resetăm” către adevăratul ei potențial această țară bogată.

Secțiunile

CRONICILE… „ sunt împărțile în 10 secțiuni:

Texte și (pre)Texte / Diagnoze / Cum ieșim din lumea a doua / Războiul timpurilor / Capitalul. Uman / Scena internațională – România jucătoare / În cunoștință de cauză / Din sala motoarelor / Chestiunea / Cronicile altotora

Analizele și articolele care fixează problemele pentru analiză sunt completate de interviuri – ale unor ”jucători” și analiști interni sau internaționali.

***

Mai jos – articolul ”de gardă”:
cel care trasează drumul ”CRONICILOR …” către cititor, într-un mod cu siguranță mai fidel conceptulul decât o descriere tehnică: Hic salta!

Miercuri vom publica sumarul, coperta, câteva pagini, autorii.

*

Hic salta!

Cronicile pornesc spre cititor, începând în sens invers, cu numărul 100. Pentru că pentru 100 de numere a fost proiectat.

Iubite cetitorule: fiind o publicație trimestrială, să știi că, atunci când vei ține în mâini numărul 001, dacă-ți ridici ochii din Cronici și privești în jur, ar trebui să identifici o țară cât de cât normală și cu adevărat europeană:

adică apropiată de ceea ce visezi acum în amestecul de exasperare și optimism, de dezamăgire, curaj, uneori furie, alteori entuziasm.

Acel moment ar trebui să fie undeva peste 25 de ani. Cam de atât timp am calculat noi că are nevoie România ca să ajungă la 78-80% din media europeană a prosperității și echilibrelor. Să ajungă, doar cu niște condiții: să înceapă chiar azi să facă, în sfârșit, lucrurile elementare prin care se construiește bunăstarea unui stat bogat ca România.

Pornind de la numărul 100 și terminând cu numărul 1, nu „punem ceasul” României, ci pornim un cronometru și configurăm o hartă de parcurs, în ceață și incertitudini.

Incertitudini interne – căci nu știm încotro evoluează sau involuează leadershipul și managementul politic românesc.
Incertitudini externe – căci Europa Comună e într-un moment de recapitulare a principiilor care au fondat-o; economiștii își urcă în pod cărțile de pe care au învățat, tocmai ca să poate înțelege neturburați ceea ce văd cu ochii lor; demonii trecutului se întorc pe partea cealaltă; o simplă scamă intrată între faliile tectonice ale geopoliticii poate însemna război.

Patru lucruri concrete despre Cronici:

  • Fiecare număr va fi o abordare analitică a pasului tocmai făcut, după expertiza la cel mai înalt nivel din România momentului, pe principalele elemente care configurează dezvoltarea în orice domeniu
  • Va fi o cronică a contextelor din spatele evenimentelor și a fenomenelor dintr-un trimestru
  • Va reprezenta analele unui pas înainte, bazate pe cifre, acțiuni, decizii, fapte concrete – scrise cu răbdarea celor care au învățat, în sfârșit, un lucru ignorat 30 de ani: acela că noi ne grăbim, dar istoria nu are de ce să se grăbească, iar respirația ei se măsoară în generații; asemenea respirației popoarelor.
  • Cronicile sunt gândite ca o colecție. Fiecare număr are viața proprie, însă suma totală se poate constitui în istoria concretă a pașilor către media europeană

Ideea e ca, lăsându-ne însoțiți de o astfel de publicație, să nu așteptăm evoluția biologică a societății către un atare mod de-a aborda problemele, ci să ieșim în întâmpinarea unei noi mentalități și responsabilități personale. Să oferim, fiecare cu partea lui, un standard acestei țări, să ni-l fixăm mai apoi ca obiectiv pe care să-l catalizăm, astfel încât lucrurile să meargă ceva mai repede în următorii 25 de ani, de-o fi pace sau război.

Scurt spus: țara pe care ne-o dorim fiecare să o putem vedea cu ochii noștri; nu doar cu ochii copiilor și nepoților noștri.

De ce publicație „în print”?

„Fahrenheit 451” – cartea lui Bradbury – se învârte în jurul unui anumit fel de libertate care încetează la această temperatură: temperatura la care arde hârtia. Iar hârtia care va rezista neantului în care se întoarce o pagină web va fi mereu un lux.

Un lux și un mic cadou făcut României la 100 de ani de la naștere:

N-am pomenit nimic despre asta mai sus, dar temelia pe care stau Cronicile e tocmai determinarea fiecăruia de-a rămâne și de-a insista cu o lucidă tenacitate aici, în România – independent cum stau lucrurile acum, dar dependent de cum trebuie ele să fie.

Hic Rhodus, hic salta!
Aici e Rodosul, aici dansăm. Noi nu putem alege decât muzica.   (17 octombrie 2018)

*

Cursdeguvernare.ro va avea, începând cu săptămâna care urmează, o soră mai mică, dar într-un anume fel mai mare, într-ale presei:

publicația ”CRONICILE Curs de Guvernare”, – în format exclusiv print – care va fi lansată oficial miercuri, pe 24 octombrie, și va apărea pe piață joi, 25.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: