26 septembrie, 2024

YouTube video

Lucian Ioan Rus, secretar de stat Ministerul Economiei, consideră că una dintre prioritățile ministerului ar trebui să fie aceea de a acorda o atenție deosebită ”reindustrializării”.

”UE și-a readaptat întreaga strategie și încearcă să se reprofileze. Și noi ar trebui să dăm o atenție deosebită reindustrializării. Balanța comercială este o prioritate foarte mare. Economia circulară, de asemenea, este foarte importantă pentru noi. Ne uităm și la industria de apărare pe care încercăm să o revitalizăm. Datorită conjuncturilor europene și internaționale, România are o posibilitate fantastică în acest moment și acordăm o importanță deosebită, noi ca minister.”, a afirmat oficialul Ministerului Economiei la conferința organizată de CursDeGuvernare la sediul BNR.

Principalele declarații ale lui Lucian Ioan Rus:

  • Capitalul autohton, antreprenorii români se confruntă cu foarte multe probleme și foarte multe provocări. Ministerul își propune să fie un partener de încredere pentru industria românească.
  • Trebuie să facem un balans, o concordanță între ceea ce ne dorim noi ca țară și tot ce își dorește UE prin ceea ce înseamnă dezvoltare durabilă, eficiență energetică și așa mai departe.
  • Tot ce înseamnă partea de industriale a României, pe care Guvernul României și-o propune vine cu niște provocări pe care tot noi ca Minister al Economiei trebuie să facem acel balans între consumul de energie și tot ceea ce înseamnă partea de eficiență și schimbări climatice.
  • Dacă ne uităm puțin la IMM-uri și dacă ne uităm puțin la ceea ce înseamnă decapitalizarea companiilor mici și mijlocii, am încercat și încercăm să formăm o educație antreprenorială, o educație pentru tinerii antreprenori care au nevoie majoră de această educație antreprenorială.
  • De aceea am demarat anul acesta programul Startup Nation printr-o formă de pregătire antreprenorială a tinerilor sau a oamenilor care doresc să intre în antreprenoriat. Startup Nation este un program de valorificare a acelor idei inovatoare ale tinerilor care vin cu idei fantastice de care vom putea profita în viitor.
  • O altă componentă la care trebui să acordăm o mare importanță este industria. Vedem că fondurile europene alocate României nu sunt adresate marii industrii. De aceea noi am demarat programul Construct Plus, destinat fabricilor de materiale de construcții.
  • În viitorul apropiat ne dorim să lansăm mai multe proiecte, cum am avut și anul trecut: construit în România, femeia antreprenor. Noi încercăm să păstrăm această balanță între ceea ce înseamnă finanțările care există astăzi pe piață la MIPE, Ministerul Energiei și nevoia marilor industriași și nevoia acelor idei mici de care vom putea profita până la urmă.

Q&A

  • UE și-a readaptat întreaga strategie și încearcă să se reprofileze. Și noi ar trebui să dăm o atenție deosebită reindustrializării. Balanța comercială este o prioritate foarte mare. Economia circulară, de asemenea, este foarte importantă pentru noi. Marii consumatori, trebuie să dăm atenție industriei pentru că ne așteaptă provocări.
  • Noi la minister am avut la începutul anului niște discuții cu marea industrie, cu marii consumatori, pe proiecte mature, pe proiecte concrete, pe fondul de inovare. Am adus de la UE experți pe atragerea acestor fonduri, fonduri de inovare, fonduri de care beneficiază toate statele membre, astfel încât să încurajăm ca marii producători să poată depună acele proiecte mature, de valori foarte mari, de peste 20 de milioane de euro, pe tot ce înseamnă decarbonare, eficiență energetică și așa mai departe. E un proces care va dura, dar avem încredere în maturitatea proiectelor industriei, astfel încât să avem câteva proiecte cu adevărat competitive pe piața UE. Vorbim de fabricile de ciment, de petroliști, de sticlă, de marii consumatori.
  • Ne uităm și la industria de apărare pe care încercăm să o revitalizăm. Datorită conjuncturilor europene și internaționale, România are o posibilitate fantastică în acest moment și acordăm o importanță deosebită, noi ca minister.
  • Procesul de decarbonizare e un proces extrem de scump pentru industrie. Trebuie să avem grijă și să fim acei mediatori între ceea ce se dorește de la nivelul UE și ceea ce va fi obligată marea industrie să aplice. Sunt niște sume extraordinar de mari, noi va trebui să găsim cele mai bune soluții pentru ei. Trebuie să fim, și prin cadrul legislativ, un sprijin pentru marea industrie.
  • Avem acest PNIESC (Planul Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice 2021-2030, n.r.), unde noi avem o atitudine corectă cred eu pentru industrie. Noi suntem la cel mai mic grad de consum, cea mai mare eficiență energetică raportată ca țară. Pentru că nu mai avem o industrie atât de puternică pe cât ne-am fi dorit. Ministerul Energiei a avut un consultant care a lucrat pentru el în acest domeniu, acel consultant a recomandat, împreună cu UE, o scădere cu 0,6 milioane de tep a consumului de energie, lucru cu care noi nu suntem de acord. De ce? Pentru că noi vrem să reindustrializăm România. Prin măsurile de ajutor de stat pe care Ministerul Economiei le-a scos, sunt măsuri prin care vrem să reindustrializăm România. Ce înseamnă asta? Că vom crește consumul în România. Chiar dacă aceste fabrici vor fi făcute cu eficiență energetică mare, cu un consum foarte mic de energie, cu cele mai performante tehnologii, consumul României va crește. Acel PNIESC ne obligă să ne asumăm anumite lucruri care vor durea în viitor. Trebuie să facem un compromis corect pentru România, atât pentru industrie cât și pentru ceea ce UE își dorește și noi ca stat ne-am asumat pentru 2030-2050.

Partenerii evenmentului:

Alpha Bank


Catena

Bursa de Valori București

eMag

Romgaz


AEROSTAR S.A.

FARMEC SA

Fan Courier

Banca Transilvania

Group Grampet

Asociația Cronica Europeană

Partener instituțional:

Banca Națională a României

Articole recomandate:

Etichete:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: