6 iunie, 2021

Planul guvernului condus de Viktor Orban de a construi la Budapesta un campus pentru Universitatea Fudan din China, cu contractori chinezi și cu bani proveniți tot din China, a scos, sâmbătă, mii de oameni pe străzile capitalei Ungariei, în frunte cu primarul.

Potrivit unei estimări AFP, circa 10.000 de persoane au participat la marşul de protest.


În aprilie, guvernul ungar a semnat un acord cu Universitatea Fudan din Shanghai pentru construirea unui campus pe un teren unde inițial era prevăzută construirea unui cămin pentru studenţii din  Budapesta.

Potrivit guvernului, Fudan este o instituţie de talie mondială şi în noul campus „studenţii vor avea ocazia de a învăţa de la cei mai buni”.

Oponenţii liberali ai premierului Viktor Orban îl acuză însă că vrea să se apropie de China şi se tem că viitorul campus ar putea submina calitatea învăţământului superior și ar putea fi un „cal troian”, ca să crească influenţa Beijingului în Ungaria şi Uniunea Europeană.

Conform unor documente difuzate pe un site maghiar, Ungaria a contractat un împrumut de 1,3 miliarde de euro de la Beijing pentru a finanţa lucrările, al căror cost total este evaluat la 1,5 miliarde de euro.


Primarul Budapestei, Gergely Karacsony (LMP, ecologist-liberal), considerat principalul adversar politic al lui Orban, se opune acestui proiect și a luat parte și el la protestele de sâmbătă.

De altfel, el a anunțat că va redenumi patru străzi din capitala Ungariei, în semn de frondă față de planurile guvernului- două dintre aceste străzi se vor numi „Hong Kong liber” și „Dalai Lama”, iar o a treia „Drumul martirilor uiguri”.

O investigație a centrului de jurnalism de investigație Direkt36 a arătat că Universitatea Fudan are legături strânse cu serviciile de informații chineze, mai ales că în campusul din China, Fudan a lansat, în 2011, propria sa școală de spioni.

Universitatea Fudan este considerată o școală de elită a Partidului Comunist, cel puțin un sfert dintre studenții săi fiind membri de partid.

Decizia Budapestei este cu atât mai contrariantă cu cât executivul de la Budapesta a dat o lege specială pentru a forța o altă universitate străină, Universitatea Centrală Europeană, să părăsească țara.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: