Germania închide săptămâna aceasta ultimele trei centrale nucleare, dar procesul de dezafectare va dura mai multe decenii și presupune costuri uriașe.
La 17 iunie 1961, centrala nucleară germană Kahl, din Bavaria, furniza pentru prima dată energie în rețea. Pe 15 aprilie, ultimele trei centrale germane încă în funcțiune se vor deconecta de la rețea. Între aceste două date, au trecut 22.596 de zile și multe dezbateri aprinse, scrie Deutsche Welle. Între timp, cele 19 centrale nucleare ale Germaniei au furnizat până la o treime din energia electrică a țării, ultima dată în urmă cu aproximativ 20 de ani. În 1997 ponderea energiei nucleare în mixul energetic a fost de 30,8%, iar ultimele trei reactoare, care vor fi închise sâmbătă, au furnizat 6% din energia produsă anul trecut în Germania.
În ultimii 10 de ani, perioadă în care în Germania s-au derulat dezbateri aprinse referitoare la energia nucleară, ponderea energiei regenerabilelor a urcat de la aproximativ 25% la 46% în 2022.
Calendarul, convenit definitiv după dezastrul de la Fukushima
Prima decizie de renunțare la energia nucleară a fost luată în 2002, de fostul ministru al Mediului Jürgen Trittin, dar guvernele ulterioare s-au opus, până în 2011, când a avut loc dezastrul nuclear de la centrala Fukushima, Japonia.
Cancelarul Angela Merkel (CDU) a anunțat atunci accelerarea programului de denuclearizare a energiei.
Guvernul actual, format din coaliția SPD, Verzi și FDP, convenise să respecte calendarul stabilit în 2011, ce prevedea închiderea ultimelor centrale nucleare la sfârșitul anului 2022. Războiul declanșat de Rusia în Ucraina a întârziat puțin finalul, din cauza temerilor privind deficitul de energie, dar cancelarul Olaf Scholz și-a impus decizia: ultimele reactoare vor fi închise la jumătatea lui aprilie 2023.
Procesul de dezafectare durează decenii
Procesul de dezmembrare a centralelor nucleare comuniste este „mai complex”, uneori pentru că informațiile s-au „pierdut” în timpul reunificării, a explicat Christian von Hirschhausen de la think tank-ul DIW, pentru Barron’s.
Dar chiar și dezmembrarea unora dintre plantele occidentale ar putea dura încă 30 sau 40 de ani.
O problemă o reprezintă și costurile, evaluate inițial la 23 de miliarde de euro, dar care sunt prognozate acum mult în creștere.
În total, Germania va urma să dezafecteze 29 de reactoare, incluzându-le și pe cele trei ce urmează a fi închise săptămâna aceasta. cele de dezafectat odată ce ultimele trei centrale vor fi deconectate.
Instalația de lângă Lubmin, cunoscută sub numele de centrala nucleară Greifswald, a fost proiectată în anii 1960, a fost închisă în 1990, odată cu reunificarea Germaniei, însă finalizarea lucrărilor de dezafectare va mai dura până în 2060.
„Aceste centrale nucleare au fost construite pentru a dura veșnic”, a explicat Hartmut Schindel, care s-a angajat la Greiswald în 1976 și a fost ulterior responsabil pentru eliminarea deșeurilor nucleare de aici.
****