Uniunea Europeană şi SUA pregătesc noi sancţiuni împotriva Rusiei, în timp ce Moscova anunţa luni că restricţiile impuse economiei vor dce la stagnare anul viitor, informează Bloomberg.
David Cameron, premierul britanic, dar şi purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Jen Psaki, au acuzat Rusia de faptul că, în continuare, înarmează rebelii separatişti din estul Ucrainei, unde armistiţiul încheiat pare să fi luat sfârşit.
Pe de altă parte, cancelarul Angela Merkel respinge ideea unor sancţiuni economice şi afirmă că, cel mult, vor fi nume noi adăugate pe lista neagră.
„Nu vor fi alte sancţiuni economice pentru moment, ne concentrăm asupra iernii şi a situaţiei umanitare de acolo şi cum să ajungem la o încetare a focului reală”, a spus cancelarul.
Preşedintele Vladimir Putin – aflat în China la un summit ASEAN, unde s-a văzut şi cu omologul său maerican – afirmă însă că Rusia nu s-a implicat militar în conflict.
Totuşi, criticile occidentalilor s-au înteţit după alegerile din 2 noiembrie organizate de separatişti în Doneţk şi Lugansk şi care au crescut din nou tensiunile şi riscul unui război în estul Ucrainei. Acţiunile Rusiei pun în mare pericol restul Europei, a afirmat premierul britanic.
Rusia va plăti însă preţul, mai spun liderii occidentali. Marea Britanie intenţionează să crească presiunea asupra Moscovei, în timp ce oficialul american de la Departamentul de Stat a afirmat că vor creşte costurile pentru Rusia, dacă Vladimir putin ignoră prevederile armistiţiului.
Şi Înaltul Reprezentant pentru politică externă al UE, Federica Mogherini, a spus luni – într-un discurs în Germania – că miniştrii de externe ai UE vor discuta în reuniunea de lunea viitoare, de la Bruxelles, noi posibile sancţiuni împotriva Rusiei şi mijloace de a ajuta Ucraina.
Ajutor pentru Ucraina, în ciuda dezamăgirii
Sprijinul pentru Ucraina va continua să fie din ce în ce mai mare, de pe ambele părţi ale Atlanticului. Victoria republicanilor în Congresul american ar putea duce, în perioada următoare, chiar la înarmarea forţelor ucrainene, pentru a lupta împotriva separatiştilor din est.
În Europa, există la Bruxelles o nemulţumire faţă de ucraina. Reuters publica luni declaraţiile unui oficial european care a preferat să îşi păstreze anonimatul, da care vorbea despre existenţa unui sentiment că toate avantajele acordate de UE ucrainenilor încep să fie abuzate. Este vorba despre eliminarea taxelor de import sau finanţarea furnizării cu gaz rusesc.
“Ucraina manipulează UE”, a spus acel oficial implicat în negocieri, adăugând că europenii încep să realizeze că trebuie să îşi apere mai bine interesele. “În anumite zone ale guvernului ucrainean există înţelegeri secrete cu Moscova şi se folosesc de UE”, a afirmat oficialul, citat de Reuters.
Corupţia endemică, puterea economică a oligarhilor şi legăturile lor cu Rusia au determinat oficialii de la Bruxelles să se întrebe până unde să meargă sprijinul acordat Ucrainei. “Oamenii au fost păcăliţi de situaţia sărmanei Ucraine, dar nu sunt naivi. Şi au început să devină vigilenţi”, a afirmat un diplomat european citat de agenţia de presă britanică.
Economia rusă va stagna în 2015
De cealaltă parte, în Rusia, sancţiunile îşi fac simţite efectele. Iar combinaţia cu preţul scăzut al petrolului împinge economia rusă spre recesiune, pentru a doua oară în ultimii cinci ani. Banca centrală de la Moscova a arătat luni că economia va stagna în 2015.
În plus, rubla a scăzut cu 21% în ultimel trei luni, cea mai mare devalorizare aunei monede străine în comparaţie cu dolarul.