fbpx

17 ianuarie, 2025

Oficialii UE elaborează măsuri de rezervă, inclusiv utilizarea unei legi vechi de 81 de ani care îl implică pe regele Belgiei (foto), pentru a proteja sancțiunile blocului împotriva Rusiei, scrie Financial Times. Discuția apare după ce Ungaria a amenințat că se va opune prin veto reînnoirii sancțiunilor.

Viktor Orbán stă cu ochii pe deciziile Washington

Premierul maghiar Viktor Orbán le-a spus celorlalți 26 de lideri ai blocului în decembrie că ar putea bloca prelungira sancțiunilor UE împotriva Rusiei, care ar urma să fie discutată în această lună. Măsura expiră la 31 ianuarie și pentru prelungirea sancțiunilor este nevoie de unanimitate.

Viktor Orbán a spus că așteaptă luni învestirea lui Donald Trump ca președinte al SUA. Dacă Trump ușurează sancțiunile SUA împotriva Moscovei, Orbán a spus că va insista ca UE să urmeze exemplul.


„Acum are loc o schimbare semnificativă în administrația SUA …ar trebui să vedem dacă se schimbă ceva semnificativ peste Atlantic înainte de a decide să prelungim regimul de sancțiuni pentru încă șase luni”, a declarat joi János Bóka, ministrul Ungariei Afacerilor UE. „Nu vrem să acționăm până când vom ști cum vede administrația americană viitorul regimului de sancțiuni”.

Administrația Biden a plasat miercuri aproximativ 100 de entități rusești din sectoarele finanțelor, energiei și apărării pe o listă diferită de sancțiuni, care este sub autoritatea Congresului, în încercarea de a complica orice eforturi ale lui Donald Trump de a le scoate de sub sancțiunile americane.

Contramăsuri europene

În timp ce oficialii UE spun că principalul lor obiectiv este să-l convingă pe Orbán să mențină înghețate sancțiunile împotriva companiilor și a activelor suverane rusești în UE, sunt elaborate măsuri care ar putea proteja cel puțin pe unele dintre ele.

Acestea includ aproximativ 190 de miliarde de euro din activele statului rus plasate la depozitarul central de valori mobiliare din Belgia ,Euroclear. Profiturile rezultate din aceste active vor rambursa un împrumut de 50 de miliarde de dolari acordat Ucrainei, iar oficialii cred că acestea sunt o parte critică a unui potențial acord de încetare a focului.

Dacă sancțiunile ar expira, un oficial a descris „banii s-ar muta în Rusia a doua zi”, deoarece intermediarii financiari nu ar avea nicio bază legală pentru a-i păstra. Restricțiile comerciale și sancțiunile sectoriale, cum ar fi interzicerea importului de petrol, ar urma, de asemenea, să înceteze.


„Sunt foarte îngrijorat de acest lucru și ar trebui să fie și alții”, a spus un înalt diplomat al UE care poartă discuții regulate cu oficialii maghiari. „Există șanse mari să nu îl convingem pe Orbán.”

Salvarea stă într-o lege belgiană din 1944

Întrucât bunurile statului sunt deținute fizic la o entitate belgiană, o opțiune de rezervă este utilizarea unui decret de război adoptat în 1944, care îi permite Regelui Filip să blocheze transferul de active din țară, potrivit a patru oficiali implicați în discuții.

Palatul Regal a refuzat să spună dacă regele a fost abordat pe acest subiect, adăugând că responsabilitatea pentru un astfel de decret revine guvernului, deși ar trebui să fie semnat de suveran.

Euroclear a refuzat să comenteze.

„Belgia, împreună cu celelalte state membre UE, face tot posibilul pentru a ajunge la un acord privind reînnoirea sancțiunilor împotriva Rusiei. Am reușit să ajungem la un acord în trecut și vom continua să lucrăm pentru a ne asigura că acesta este și cazul de data aceasta”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe al Belgiei.


„Dacă Orbán nu cedează, singura soluție este una națională”, a spus un înalt oficial al Comisiei implicat în pregătiri.

Mai multe state membre au promovat propunerea ca Ungariei să i se ridice dreptul de vot pe acest subiect sensibil, dar o mișcare atât de drastică probabil că nu ar întruni sprijinul unanim necesar din partea tuturor celorlalte state.

Anitta Hipper, purtătorul de cuvânt al UE pentru afaceri externe, a declarat că „se lucrează în continuare pentru a asigura un acord fără probleme și în timp util” pentru extinderea sancțiunilor.

(Citește și: ”Ungaria se oferă să găzduiască negocierile de pace dintre Rusia şi Ucraina”)

***


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: