
Consiliul European a adoptat luni noi sancţiuni împotriva Rusiei, prin procedură scrisă, însă nu le va aplica imediat, aşa cum s-a întâmplat în rundele anterioare, se arată în declaraţia preşedintelui Consiliului European, Herman van Rompuy.
Publicarea măsurilor punitive în jurnalul oficial al UE este amânată cu câteva zile, ceea ce face ca şi aplicarea lor să nu fie pusă imediat în aplicare. Explicaţia dată de preşedintele Van Rompuy este aceea că UE vrea o evaluare a modului în care este implementat armistiţiul şi planul de pace. În funcţie de această evaluare, UE este pregătită să revizuiască sancţiunile, integral sau parţial.
Între timp, confruntări sporadice au loc în regiunea Donbas, potrivit presei internaţionale.
Detalii oficiale despre sancţiuni nu au fost date, însă diplomaţi citaţi de BBC arată că vizate sunt companiile petroliere Rosneft, Tansneft şi Gazpromneft, care nu vor mai avea acces la finanaţre internaţională-
Va fi o problemă mai ales pentru Rosneft, vizată şi de sancţiuni anterioare, companie care a cerut deja guvernului rus un împrumut de 42 de miliarde de dolari.
Sancţiunile vizează şi extinderea listei cu oficiali şi entităţi ruse supuse îngheţării activelor şi interdicţiilor de călătorie.
Premeirul rus, Dmitri Medvedev, a avertizat luni că o nouă rundă de sancţiuni va atrage şi răspunsul Rusiei. Iar o modalitate de retaliere ar fi interdicţia de a survola spaţiul aerian rus de către avioanele companiilor ociidentale. O mişcare ce ar putea cauza chiar falimentul unora dintre ele, din cauza costurilor prea mari.