Președintele Volodimir Zelenski a asigurat miercuri că „nu uităm nici o secundă frontul nostru estic”, în condițiile în care armata ucraineană continuă să avanseze pe teritoriul Rusiei, în regiunea Kursk, relatează The Guardian.
„L-am însărcinat pe comandantul suprem să consolideze această direcție folosind echipamentele și proviziile furnizate în prezent de partenerii noștri”, a precizat președintele Zelenki în tradiționalul discurs de seară către compatrioții săi.
100 de militari ruși capturați, patru aerodromuri militare rusești atacate
Liderul de la Kiev a mai anunțat: „Avansăm în regiunea Kursk, cu unul până la doi kilometri în diferite zone de la începutul zilei. Am capturat mai mult de 100 de militari ruși în această perioadă”.
Tot miercuri, Ucraina a efectuat cel mai mare atac de până acum cu drone asupra a patru aerodromuri militare rusești, a declarat o sursă de securitate ucraineană agenției de presă Reuters. Potrivit sursei, atacul avea ca scop subminarea capacității Rusiei de a folosi avioane de război pentru a viza Ucraina cu bombe planante.
Rusia începe să disloce în Kursk o parte a trupelor ce luptă în Ucraina
Potrivit unor oficiali americani care au vorbit cu Wall Street Journal, Moscova şi-ar retrage o parte din trupele din Ucraina ca răspuns la atacurile ucrainene de pe teritoriul său.
Oficialii au declarat că nu este clar câte trupe au fost retrase, iar Washingtonul încă încearcă să înţeleagă semnificaţia mişcării. Rusia pare să întâmpine în continuare dificulăţi în a respinge incursiunea ucraineană, la mai mult de o săptămână de la începutul acesteia.
Moscova a afirmat că a început să contracareze ofensiva în regiunea sa Kursk, însă guvernatorul regiunii învecinate Belgorod a declarat stare de urgenţă regională în primele ore ale dimineţii, invocând continuarea atacurilor ucrainene.
”O contralovitură strategică”
Ucraina „nu încearcă sub nicio formă să cucerească Rusia”, dar invazia sa din Kursk este o „contralovitură strategică”, spune analistul de apărare și securitate Michael Clarke.
Clarke spune că ofensiva „relativ mică” face ca „întreaga frontieră rusească să se simtă nesigură”. „Acest lucru este observat destul de atent și, evident, deranjează autoritățile ruse”, spune el.
Evacuarea a zeci de mii de oameni din Kursk arată că atacurile au un impact, în ciuda faptului că Rusia încearcă să le minimizeze importanța, afirmă Michael Clarke.
El spune că ucrainenii se vor retrage „fără îndoială” de pe poziţiile lor din Rusia la un moment dat, dar vor dori să mai rămână acolo o vreme, „în aşa fel încât să afecteze gândirea de la Kremlin şi să afecteze dezbaterea din Occident”. Având în vedere că Rusia încă nu a găsit un răspuns la această provocare, Ucraina va lupta probabil încă „o vreme” înainte de a ieși din Rusia, adaugă Clarke.
***