11 februarie, 2019

Mike Pompeo se îndreaptă spre marginea estică a Uniunii Europene să se asigure că regiunea privește în continuare către vest.

Așa descriu înalți oficiali americani turneul pe care Secretarul de stat l-a început în Ungaria, Slovacia și Polonia, cu scopul de a contrabalansa influența în creștere pe care o manifestă Rusia și China în această zonă, în domenii precum energia și tehnologia.


Guvernele care îl primesc pe înaltul oficial american, guverne care în prezent nu sunt în relații tocmai bune cu Bruxelles, profită însă de pe urma vizitelor pentru a se prezenta drept aliați strategici ai Statelor Unite.

Mike Pompeo are o sarcină dificilă, scrie Politico: dacă administrația americană caută confirmări în Est, dar vrea totuși să evite accentuarea tensiunilor acumulate în relația cu aliații săi Occidentali, atunci trebuie să dozeze perfect mixul de laudă și critică la adresa gazdelor sale.

Secretarul de stat poate parcurge mai liniștit ultima etapă a turneului ținând cont de sentimentele pro-americane ale polonezilor și de aversiunea pe care Varșovia o manifestă față de Rusia.

Atât Budapesta cât și Varșovia fac obiectul unor acțiuni disciplinare europene fiind acuzate că pun în pericol valorile fundamentale ale democrației, iar reputația Bratislavei a fost pătată de uciderea unui jurnalist care investiga apropierea unor sisteme mafiote de zona guvernamentală.

Prima escală: Budapesta


Prima escală a secretarului de stat american este Ungaria, marți Mike Pompeo urmând să meargă în Slovacia, apoi în Polonia, acolo unde va co-prezida Conferința de securitate privind Orientul Mijlociu.

Un oficial al administrației americane a explicat reporterilor înainte de plecarea spre Europa, că o scădere a implicării SUA în regiunea Europei de Est a creeat un vaccum în regiune.

Prezența gigantului telecom Huawei în state din Estul și Centru Europei constituie acum un motiv mai mare de îngrijorare pentru Administrația Trump decât relația cu Europa de Vest, la care se adugă influența sporită a Rusiei în regiune. În turneul său, Mike Pompeo va redeschide dezbaterile privind alianțele de apărare și va insista ca aliați precum Ungaria să își diversifice furnizorii de energie în detrimentul companiilor rusești.

Este așteptat și un anunț referitor la o nouă inițiativă americană în regiune ce va conține o puternică componentă anticorupție– văzută drept slăbiciunea pe care o exploatează Rusia și China.

Relația SUA – Ungaria

Vizita înaltului oficial american la Budapesta va crește vizibilitatea premierului Viktor Orban, care pare să fi copiat anumite obiceiuri ale președintelui Trump, în special criticile la adresa presei și poziția anti-imigrație. Acesta poate fi motivul pentru care Washington-ul este acum mai puțin vocal la adresa Budapestei decât era în timpul administrației Obama.

Ministrul de Externe Péter Szijjártó a informat deja presa maghiară că administrația Trump a impus un ”respect reciproc” al relațiilor politice SUA-Ungaria, iar vizita Secretarului de Stat american constituie o dovadă că Budapesta este un aliat NATO ”de încredere”.

Agenda vizitei la Budapesta conține însă și un punct care nu-l entuziasmează pe Viktor Orban- Mike Pompeo se va întâlni și cu reprezentanții unor ONG-uri care critică apropierea guvernului de Rusia, în special relația ”prea strânsă” între premierul ungar și președintele Vladimir Putin.

Și oficiali occidentali au exprimat îngrijorări că Budapesta nu reacționează la activitățile pe care serviciile secrete ruse le desfășoară pe teritoriul Ungariei.

În 2018, într-unul din rarele momente în care administrația Trump a exprimat public nemulțumiri în relația cu Budapesta, Washingtonul a criticat decizia autorităților maghiare de a refuza extrădarea a doi cetățeni ruși suspectați de trafic cu armament, pe care i-a retrimis în Rusia.

O analiză a relației SUA-Ungaria arată rezultate contradictorii. Pe de-o parte, Ungaria s-a aliniat politicilor SUA vizavi de Pactul global pe migrație propus de ONU și s-a abținut de la critici legate de decizia SUA de a-și muta ambasada din Israel.

Pe de altă parte, Ungaria a ignorat alte priorități americane, cum ar fi semnarea unui nou acord bilateral în domeniul apărării, păstrarea în Budapesta a Universității Central Europene sau susținerea Ucrainei.

(Citiți și: ”Interviu / Tribalizarea în epoca deglobalizării. Primul pas spre următorul război”)

Referitor la acest ultim subiect, premierul Viktor Orban a anunțat că va fi pus pe ordinea de zi a discuțiilor cu Mike Pompeo. ”Trebuie să discutăm în special despre Ucraina, pentru că la Budapesta există un guvern pro-ucrainean în vreme ce la Kiev există un guvern anti-maghiar”.

Viktor Orban a acuzat Ucraina în repetate rânduri că încalcă drepturile minorității maghiare din Ucraina, îngreunându-i accesul la învățământ în limba maternă. O serie de diplomați americani afirmă însă că Budapesta folosește acest pretext pentru a împiedica, la sugestia Rusiei, o relație mai strânsă NATO-Ucraina.

Relația specială SUA-Polonia

Spre deosebire de omologii de la Budapesta, guvernul polonez își face un titlu de onoare din a promova o relație specială cu SUA și afișează mândrie că Administrația Trump îi onorează rolul de gazdă a Conferinței de securitate privind Orientul Mijlociu.

Această reuniune ar putea fi folosită de SUA pentru a evidenția viziunea diferită de cea a puterilor occidentale- Franța, Germania și Marea Britanie- în special în relația cu Iran. Diferențe care vor fi cu siguranță expuse și spre sfârșitul săptămânii, când Mike Pompeo se va opri la Bruxelles pentru o întâlnire cu responsabilul politicii externe UE, Federica Mogherini.

Am fost solicitați de către SUA pentru a fi co-gazdă a conferinței- suntem una dintre cele mai pro-americane națiuni din UE și dorim să subliniem că ar trebui să cooperăm, în special în probleme de securitate”, afirmă un oficial polonez, care a ținut să precizeze că nu doar Mike Pompeo, ci și vicepreședintele Mike Pence vor sosi la Varșovia pentru a participa la conferință.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: