10 aprilie, 2019

UPDATE: Procedura de selecţie a noului procuror general al României va fi reluată, întrucât toți cei patru candidați au fost respinși, conform Mediafax.

Aceasta înseamnă reluarea procedurii de la punctul zero, adică sunt așteptate noi candidaturi.

Reamintim că la fel s-a întâmplat anul trecut la selecția înlocuitorului Laurei Codruța Kovesi la conducerea DNA.


La prima rundă au fost respinși toți candidații, iar la a doua a apărut Adina Florea. Ea a fost propusă de două ori la conducerea DNA, dar a primit aviz negativ de la CSM și a fost refuzată de președintele Klaus Iohannis.

Adina Florea a câștigat ulterior un post de procuror la controversata Secție pentru investigarea magistraților, unde acum este procuror-șef adjunct.

****

Știrea inițială:


Cei patru candidați pentru funcția de procuror general al României au fost intervievați miercuri, de o ocmisie condusă de ministrul Justiției, Tudorel Toader. Postul se vacantează pe 28 aprilie.

Printre cei patru candidați se numără și Augustin Lazăr, actualul ocupant al acestui post, cu șanse nule de a fi propus pentru a doilea mandat. Ministrul a încercat de două ori, pe baza unui raport de evaluare realizat chiar de Tudorel Toader, să-l îndepărteze din funcție.

În timpul interviului, cei doi oficiali au avut un schimb aprins de replici referitoare la protocoalele semnate între SRI și parchete, la activitatea celor doi ca procurori de dinainte de 1989, deplasări în străinătate etc.

Marian Hordniceanu nu are nici el șanse la acest concurs, ținând cont că Tudorel Toader a refuzat să-l propună pentru un al doilea mandat la conducerea DIICOT.

Preferatul ministrului de Justiție este, cel mai probabil, Marian Drilea, procuror la DIICOT Brașov, în opinia căruia există suficente garanți pentru independența Secției pentru investigarea infracțiunilor comise de magistrați (SIIJ):

Dar garanţia de ce este dată? De faptul că procurorii sunt numiţi de Consiliul Superior al Magistraturii, care este garantul independenţei justiţiei, iar CSM este format din membri aleşi de adunările generale ale procurorilor.

Nu există nicio formă de imixtiune, este doar o presupunere actuală pentru că oricare din procurori poate participa şi la o candidatură pentru ocuparea unui post de execuţie şi a unui post de conducere.

Procedura este deschisă tuturor procedurilor. Cei care contestă sau cei care au vreo îndoială că lucrurile ar putea să se desfăşoare altcumva decât prin cadru legal pot participa şi să infirme această prezmţie care la momentul actual se bazează pe câteva elemente pentru că chestiunea nu este continuată mai departe prin acţiuni în justiţie.

Ultima candidată este Gabriela Scutea, fostă adjunct al Laurei Codruța Kovesi în perioada în care aceasta era procuror general.

Gabriela Scutea s-a înscris anul trecut şi în cursa pentru şefia Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), ministrul Tudorel Toader propunându-o însă pe Adina Florea, pe care preşedintele Klaus Iohannis a respins-o de două ori și care activează aucm ca adjunct la controversata Secție pentru investigarea magistraților. Florea este chiar procurorul de caz din dosarele deschise împotriva Laurei Kovesi, precum și din dosarul pentru care a cerut de la DNA cazul Tel Drum.

În timpul interviului, secretarul de stat Mariana Moț a întrebat-o pe Gabriela Scutea: “Mi s-a parut mie sau v-am vazut pe scari la Bruxelles? V-am confundat?”Răspunsul procuroarei: “Am fost cu același pardesiu și cu același fular pe care le am și astăzi!”

Procuroarea a făcut parte din grupul de judecători și procurori, aleși de asociațiile magistraților, care s-a deplasat la Bruxelles pentru a discuta, despre modificările legislative operate în Justiție, cu președintele Comisiei Europene – Jean-Claude Juncker și cu președintele Parlamentului European – Antonio Tajani. De asemenea, grupul de magistrați români, printre care s-a numărat și judecătorul Cristi Danileț, a manifestat pe treptele CE, cerând independența Justiției din România.

Polemica privind deplasările în străinătate ale lui Augustin Lazăr

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, în cadrul interviului susţinut de Augustin Lazăr pentru un al doilea mandat, că va verifica oficial dacă deplasările procurorului general au costat, aşa cum s-a vehiculat în spaţiul public, suma de 500.000 de euro.

În realitate, delegațiile în străinătate ale procurorului general au costat doar 20.000 de euro, potrivit situației prezentate de Minsiterul Public, iar la fiecare dintre acestea, Augustin Lazăr a susținut o prezentare pe subiectul întrunirii.

Spre deosebire de el, ministrul Justiției a avut mai multe deplasări, mai costisitoare și unele, fără legătură cu domeniul Justiției.

De exemplu, la începutul anului trecut, când în România izbucnea scandalul înregistrărilor cu procurori de la DNA Ploiești, Tudorel Toader se afla în Japonia, la summitul”Aprofundare tehnică în domeniul regenerării urbane”. Premierul Viorcia Dăncilă i-a cerut să revină imediat în țară.

Dialogul purtat miercuri între ministrul Justiţiei şi procurorul general, pe tema deplasărilor lui Augustin Lazăr, redat de Mediafax:

Tudorel Toader: Dacă aveţi o evidenţă a tuturor deplasărilor şi evident a rezultatelor de recunoaştere instituţională şi aşa mai departe? Cineva îmi spune şi voi verifica oficial faptul că toate aceste deplasări pe durata mandatului dumneavoastră au costat Ministerul Public, repet, verific, o frumoasă sumă de 500.000 de euro. Este adevărat?

Augustin Lazăr: Domnule ministru, eu cred că este o exagerare şi ştiu că noi am comunicat la un post de televiziune care sunt deplasările. Aş vrea să vă spun că procurorul general, după cum prevede legea, reprezintă Ministerul Public, procurorul general dacă reprezintă Ministerul Public, se deplasează acolo unde Ministerul Public este invitat şi prezintă expune pe temele pe care a fost solicitat. Face schimb de experienţă, intră în relaţii cu procurorii francofoni, intră cu EuroJust, este invitat nu pentru beneficiul lui personal, ci pentru … este o onoare a Ministerului Public, dacă are cu cine să facă schimb de bune practici.

Dacă cei care au denunţat această chestiune îmi arată o singură deplasare în care procurorul general nu a făcut o expunere acolo unde a fost, arătând experienţa României şi capacitatea României de a gestiona inclusiv în contextul Preşedinţiei, atunci …Trebuia să trimit pe altcineva sau?…

Tudorel Toader: Nu ştiu. Nu se contestă că ducându-vă acolo unde aţi îndeplinit mandatul. Doar se raporta simplu, la cuantumul cheltuielilor ocazionate de aceste deplasări şi vă mulţumim pentru răspunsuri.

Tudorel Toader a respins și candidaturile pentru postul de procuror european 

Tot miercuri, ministrul Tudorel Toader i-a respins și pe cei cinci candidați pentru funcția de procuror european din partea României, astfel că și această procedură va fi reluată. Cei cinci candidați pentru funcția de procuror european au fost Cătălin Borcoman, Marius Bulancea, Laura Ecedi Stoisavlevici, Elena Hach și Daniel Horodniceanu.

Viitorul procuror european va lucra în subordinea directă a procurorului-șef al EPPO, care ar putea fi Laura Codruța Kovesi, cea care este preferată de Parlamentul European.

România trebuia să trimită propunerile la Bruxelles până la 31 martie.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: