11 februarie, 2019

Guvernul ia în considerare adoptarea unei ordonanțe de urgență referitoare la apelurile definitive pronunțate de completurile de cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), arată ministrul Justiției, într-o scrisoare adresată prim-vicepreședintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans.

De asemenea, Tudorel Toader îi transmite lui Frans Timmermans că unele dintre cele opt recomandări suplimentare din ultimul Raport MCV nu pot fi implementate. Motivul – ele depășesc actualul cadru constituțional.

În opinia unora (ministrul Justiției nu precizează despre a cui opinie este vorba), mai spune Tudorel Toader, conținutul și tonul imperativ  ale acestor Recomandări pot fi interpretate ca mergând dincolo de Tratatele Europene, fiind o imixtiune disproporționată în exercitarea atribuțiilor legale și constituționale ale autorităților române”.


Scrisoarea lui Tudorel Toader este un răspuns la cea pe care Frans Timmermans, comisarul european pentru o mai bună legiferare, relații interinstituționale, statul de drept și Carta drepturilor fundamentale, i-a adresat-o pe 24 ianuarie premierului Viorica Dăncilă referitor la mai multe îngrijorări legate, printre altele, de OUG privind completurile de cinci judecători de la Curtea Supremă.

Ce spunea purtătorul de cuvânt al CE după adresa trimisă de Frans Timmermans pe 24 ianuarie:

Comisia a luat act deja de prima hotărâre – completul de cinci judecători (8 noiembrie) – în ultimul său raport în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (CVM).

Vă reamintesc că preşedintele Juncker a fost clar în problema unei eventuale amnistii în timpul recentei sale vizite la Bucureşti.


Aşa cum a spus Comisia în repetate rânduri, este esenţial ca România să revină pe drumul cel bun în lupta împotriva corupţiei, să asigure o justiţie independentă şi să evite orice paşi înapoi.

Răspunsul lui Tudorel Toader:

  • „Am fost surprinși de tonul general al recomandărilor, al conținutului acestuia în întregul său, a celor opt recomandări suplimentare și a faptului că nu au fost luate în considerare observațiile (părții române – n. red.) complet documentate” și trimise anterior publicării Raportului.
  • „Am fost surprinși de incongruența evaluării, în relație cu alte evaluări MCV, de exemplu cu Raportul din 2012, unele aspecte evaluate atunci pozitiv, sunt negative în Raportul din 2018”.
  • „În legătură cu cele opt recomandări suplimentare, scrie Tudorel Toader, în opinia unora (nu precizează a cui opinie – n. red.) conținutul și tonul imperativ  ale acestor Recomandări pot fi interpretate ca mergând dincolo de Tratatele Europene, fiind o interferență disproporționată în exercitarea atribuțiilor legale și constituțonale ale autorităților române.”
  • „Mai mult, în unele situații, implementarea recomandărilor poate fi considerată ca o nerespectare a deciziilor Curții Constituționale. Unele dintre recomandări nu pot fi implementate în actualul cadru constituțional.”
  • „În acest moment, soluția nu e bazată reprezentată de o serie de recomandări disproporționate ce trebuie urmate, adăugate la cele 12 deja existente și care depășesc cadrul constituțional, precum și legislația europeană primară (…) Suntem convinși că soluția este dată de o colaborare solidă bazată pe același dialog constructiv de până acum. În acest moment, Europa trebuie să fie unită mai mult decât oricând și să evite accentuarea polarizării din rândul statelor membre. Trebuie să idnetificăm împreună, prin cooperare și dialog, noi acțiuni comune.”
  • Ministrul spune că iau în considerare o OUG prin care să fie permisă permisă contestația în anulare pentru cei care au o sentință definitivă pronunțată, după 1 februarie 2014, de completurile de cinci jduecători de la ICCJ (care judecă apelurile din dosarele cu demnitari, înalți funcționari ai statului, magistrați etc.)
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: