Transnistria își menține cursul către independență și către o eventuală aderare la Rusia, care a fost aprobată la un referendum din 2006, a reiterat vineri ministrul de externe al republicii nerecunoscute de niciun stat la nivel mondial, Vitali Ignatiev, citat de agenția rusă TASS.
„Vectorul politicii externe a Transnistriei rămâne neschimbat: independența și aderarea ulterioară la Federația Rusă, care a fost aprobată la referendumul din 2006”, a spus ministrul.
Acest vector a fost susținut de 98% dintre participanții la plebiscit. Ulterior, Consiliul Suprem transnistrean a cerut Dumei de Stat, Consiliului Federației și președintelui Rusiei să recunoască republica ca stat suveran independent. Solicitarea nu a fost aprobată.
Dmitri Belik, membru al Comitetului Dumei de Stat pentru Relații Internaționale, a declarat pentru RIA Novosti că dorința Transnistriei de a deveni parte a Rusiei ar trebui luată în serios, dar și că nu este o chestiune de viitor îndepărtat, ci „o direcție în viitorul apropiat”.
Belik a precizat că Transnistria este „enclava Moldovei, care nu vrea să fie alături de România, dar găzduiește cu bucurie și contingentul rus de menținere a păcii”.
„Din moment ce acolo trăiesc oameni vorbitori de limbă rusă care ne sunt apropiați în spirit, trebuie să o considerăm o propunere serioasă”, a subliniat parlamentarul rus.
Transnistria este o fâșie îngustă de pământ situată între malul estic al râului Nistru și granița Moldovei cu Ucraina, având o populație de sub jumătate de milion de persoane, majoritatea etnici ruși și ucraineni.
La nu este recunoscut drept teritoriu independent, teritoriul se află sub controlul autorităților separatiste din 1992, după ce prăbușirea Uniunii Sovietice a declanșat un conflict între Republica Moldova independentă și separatiștii care doreau să mențină legăturile cu Rusia. De atunci, autoritățile moldovenești nu au niciun control asupra regiunii, care funcționează ca un stat separat.
***