Transgaz SA și Black Sea Oil & Gas au semnat vineri un contract cu durata de 15 ani pentru transportul gazelor naturale extrase din Marea Neagră, până în sistemul național de transport.
Cele două părţi ale contractului menţionează însă că proiectul va fi aplicat numai dacă, în urma evaluării impactului legii offshore, Black Sea Oil & Gas ia decizia finală de a investi în Marea Neagră.
Contractul este rezultatul eforturilor întreprinse în baza unui acord de cooperare semnat în 2016 și al unui proces de sezon deschis privind rezervarea de capacitate incrementală în SNT, început inițial în luna iulie 2017, explică un comunicat trimis de cele două companii.
Proiectul MGD constă în:
- săparea a cinci sonde de producţie
- un ansamblu submarin de producţie pe zăcământul Doina care va fi conectat printr-o conductă de 18 km la platforma de producţie monitorizată şi operată de la ţărm amplasată pe zăcământul Ana
- o conductă submarină de 121 km va asigura transportul gazelor de la platforma Ana la ţărm
- urmează 4,1 km de conductă subterană până la noua staţie de tratare a gazelor (STG)
- gazele tratate vor fi livrate prin staţia de măsurare a gazelor localizată în perimetrul STG către Sistemul Naţional de Transport operat de Transgaz.
“BSOG continuă, în paralel cu evaluarea impactului Legii Offshore, să avanseze cu toate activităţile necesare pentru a ajunge în punctul în care partenerii şi acţionarii vor putea lua decizia de a investi.
Aceste activităţi includ îndeplinirea tuturor cerințelor de autorizare a proiectului, semnarea contractului de vânzare-cumpărare a gazelor, finalizarea comenzilor pentru echipamentele cu termen îndelungat de achiziţie, semnarea contractului de antrepriză generală și a celui pentru forajul sondelor de dezvoltare.
Rezultatul evaluării impactului Legii Offshore asupra proiectului va reprezenta un factor cheie în stabilirea luării unei decizii favorabile de a investi„, a declarat Mark Beacom, CEO-ul Black Sea Oil & Gas SRL.
“Având în vedere zăcămintele de gaze naturale descoperite în Marea Neagră în ultima perioadă, Transgaz intenţionează extinderea Sistemului Naţional de Transport cu scopul creării unui punct suplimentar de preluare a gazelor naturale provenite din perimetrele de exploatare submarine ale Mării Negre.”, a declarat Ion Sterian, directorul general al Transgaz.
Black Sea Oil & Gas SRL (BSOG), deținută de Carlyle International Energy Partners şi Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, este o companie independentă de petrol și gaze cu sediul în România care desfășoară operațiuni de explorare, dezvoltare și exploatare a resurselor convenționale de țiței și gaze naturale.
În prezent portofoliul companiei este alcătuit din concesiunea privind perimetrele XV Midia – Zona de Apă de Mică Adâncime și XIII Pelican, situate în platforma continentală a Mării Negre, în care BSOG deține o participație de 65% și calitatea de operator. BSOG este compania operatoare în aceste perimetre, în numele parteneriatului cu Petro Ventures Resources SRL (20% participaţie) şi Gas Plus Dacia SRL (15% participaţie).
Compania a fost achiziţionată de fondul Carlyle International Energy Partners (CIEP) în luna august 2015. Compania acţionează pentru a-şi îndeplini mandatul de a pune în producţie resursele sale de gaze naturale descoperite deja în platoul continental al Mării Negre şi de a identifica şi alte oportunităţi de investiţii în România dar şi în regiune.