23 ianuarie, 2014

Preşedintele Traian Băsescu a repetat joi, la întâlnirea de la Palatul Cotroceni cu delegaţia FMI în România, că nu susţine introducerea accizei pe combustibil.

„Bineînţeles, responsabilitatea este a Guvernului şi a dumneavoastră, dar o asemenea taxă nu va fi susţinută, public, de către mine, pentru că nu cred că aceasta este o soluţie rezonabilă. Nu blochez decizia dintre dumneavoastră şi Guvern, de data aceasta, dar nu îmi cereţi să semnez aceste negocieri!”, a declarat Traian Băsescu, citat de Mediafax.

Şeful statului a adăugat: „Privind la ultima misiune a FMI din ţara noastră, ne-am recăpătat vechile obiceiuri. Imediat cum avem o mică creştere, începem să cheltuim mai mult şi mai mult, iar acest lucru pregăteşte România pentru o nouă criză”.


Şeful statului a criticat, în discuţiile purtate la Palatul Cotroceni cu reprezentanţii FMI, măsurile guvernamentale privind introducerea de noi taxe.

„Mă uit, acum, la cheltuielile Guvernului, un buget relaxat din punctul de vedere al cheltuielor, şi bineînţeles că, din cauza ineficienţei colectării taxelor, noi taxe au fost introduse. Nu critic lărgirea bazei de impozitare, o susţin, dar exagerările de a pune taxe noi pe energie şi acciza pe combustibil în special, consider că este o mare greşeală care va afecta şi economia şi populaţia”, a spus Traian Băsescu.

Preşedintele declara, pe 18 decembrie 2013, că va explica FMI a erorile legate de creşterea accizei la carburant.

Guvernul vrea ca board-ul Fondului Monetar Internaţional să aprobe două evaluări ale acordului preventiv al României, după ce preşedintele Traian Băsescu a refuzat să semneze ultimul memorandum, opunându-se astfel introducerii accizei suplimentare de 7 eurocenţi pe litru de carburanţi, document care încheia evaluarea derulată la finele anului trecut de FMI.


Premierul Victor Ponta a afirmat că „în mod normal” acciza de 7 eurocenţi la carburanţi va intra în vigoare de la 1 aprilie, pentru că nici măcar preşedintele Traian Băsescu nu se va mai putea opune, iar efectul acestei măsuri va fi analizat după primul semestru.

Povestea celor 7 eurocenți

Traian Băsescu a anunțat la începutul lunii decembrie că a primit la semnat memorandumul încheiat de guvern cu FMI dar că nu îl va semna. ”Am informat Fondul cu privire la decizia mea, în ianuarie vine din nou delegația FMI, se poate renegocia” – a spus Traian Băsescu.

Motivul pentru care președintele a anunțat că nu a semnat Memorandumul asumat de guvern cu Troica, a fost introducerea suprataxei de 7 eurocenți la carburanți.

Președintele a acuzat Guvernul că a alocat sume disporporționat de mari Ministerului Dezvoltării al vicepremierului Liviu Dragnea, bani care vor pleca în teritoriu, chiar în anul dublu electoral.

”Acestea sunt măsuri de-a aduna bani pentru campania electorală. Dacă vor campanie electorală să o facă cu banii lor, populația să nu plătească în locul baronilor” – a spus Traian Băsescu.

După un protest al camionagiilor, nemulțumiți de perspectiva creșterii carburanților, Victor Ponta s-a întâlnit cu producătorii de carburanți cărora le-a promis o serie de concesii referitoare la respectarea unui calendar de creștere a biocarburanților în benzină și motorină, de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră și de introducere a unor carburanți de bună calitate. În schimbul acestor concesii premierul le-a cerut petroliștilor să nu transfere cei 7 eurocenți în prețul carburanților .

Preşedintele Traian Băsescu a declarat de mai multe ori că nu va promulga Legea bugetului pe 2014 decât în ultimul moment pe care i-l permite Constituţia (30 decembrie), dacă Executivul nu renunţă la suprataxa introdusă în Codul fiscal pentru a acoperi golurile de la bugetul de stat.

Criza a luat sfârșit după ce premierul Victor Ponta a cedat și a amânat pentru trei luni introducerea suprataxei, iar Traian Băsescu a promulgat în aceeași zi, 18 decembrie, legea bugetului.

O misiune a Fondului Monetar Internţional a sosit la Bucureşti, împreună cu reprezentanţi ai Comisiei Europene şi Banca Mondială, pentru discuţii privind prima şi a doua evaluare a acordului stand-by, vizită care se va încheia pe 5 februarie.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: