Un fenomen meteo extrem foarte rar întâlnit în România s-a produs marți în zona localităţii Drajna, din judeţul Călăraşi – o tornadă, ce a spulberat acoperișurile a 10 case.
Un număr de 12 persoane au primit asistenţă medicală la faţa locului, patru fiind transportate la Unitatea de Primiri Urgenţe Slobozia pentru investigaţii suplimentare, după ce un autocar cu 39 de călători s-a răsturnat din cauza furtunii puternice.
De asemenea, mai multe mașini au derapat, altele au fost împinse pe câmp de vântul puternic.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a convocat comandamentul de urgență în zonă: „La nivelul ISU Călăraşi s-a activat planul roşu de Intervenţie. Având în vedere zona de producere apropiată de judeţul Ialomiţa, au fost prealertate echipaje medicale şi din judeţul Ialomiţa”, au anunțat reprezentanţii ISU Călăraşi.
Meteorogul Mihai Timu a explicat la Digi24 care au fost condiţiile meteo care au favorizat formarea acestei tornade:
Contextul anunţa această instabilitate, avem un front rece care a pătruns în prima parte parte a zilei prin Oltenia şi s-a deplasat lent spre Muntenia şi Dobrogea. În spate avea temperaturi mai scăzute, în faţă un aer mai cald, care a generat temperaturi de până la 25 de grade Celsius în sud-est.
Când sunt astfel de temperaturi, se dezvoltă aceşti nori cumulonimbus. Sunt cei mai periculoşi, din datele radar vârful a atins azi 13 – 14 km, iar baza lor a pornit de la 500 m – un km. Aceşti nori produc aceste fenomene foarte violente.
La un moment dat s-a dezvoltat această mişcare de rotaţie la bază, adică un curent ascendent a hrănit furtuna, în spate s-a format un curent descendent care a intrat în rotaţie şi s-a generat acest vânt cu aspect tornadic.
Vorbim de tornadă când pâlnia atinge nivelul solului.
La măsurăturile de la staţiile meteo, vântul nu a depăşit 80 – 90 km pe oră.
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, marţi, două atenţionări cod galben de ploi şi vânt puternic pentru zilele de marţi, 30 aprilie şi respectiv miercuri, 1 mai, pentru zeci de judeţe din zona nordică şi sudică a ţării, inclusiv litoralul.
Prima atenţionare cod galben de ploi intră în vigoare marţi, 30 aprilie, la ora 15.00 şi expiră pe 1 mai, la ora 10.00.
Meteorologii avertizează că în noaptea de marţi spre miercuri (30 aprilie/01 mai) şi la începutul zilei de miercuri (1 mai) în Maramureş, jumătatea de nord a Moldovei, Transilvaniei şi Crişanei şi local în zona de munte, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantităţi de apă ce vor depăşi 25 l/mp şi izolat 40-50 l/mp.
În paralel, este în vigoare şi o informare meteo de furtuni, valabilă până miercuri, la ora 21.00. Meteorologii avertizează că în cea mai mare parte a ţării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse cu caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie şi căderi de grindină.