România are nevoie de o prezenţă militară americană mai substanţială şi Bucureştiul speră chiar la o baza militară permanentă a Alianţei, a declarat ministrul de Externe, Titus Corlăţen, într-un interviu acordat Washington Post.
„Suntem interesaţi în a avea o prezenţă militară a SUA mai substanţială în România. Suntem prima ţară în care va fi amplasat sistemul de apărare antirachetă. În 2015, sistemul va fi operaţional (în România). Suntem interesaţi în a avea o prezenţă economică, militară şi politică puternică a Statelor Unite în România”, a precizat şeful diplomaţiei române, într-un interviu acordat Washington Post, cu ocazia vizitei sale în SUA.
Întrebat dacă acest mesaj a fost „bine primit” la Washington, ministrul de Externe a declarat că România reprezintă flancul estic al NATO şi are nevoie de sprijin, întrucât „ameninţarea rusească este o realitate”. „Aşteptările noastre sunt pentru o prezenţă militară americană mai substanţială în România şi, poate, pentru o bază militară permanentă a NATO”, a explicat Titus Corlăţen, citat de MEDIAFAX.
Totodată, Titus Corlăţean a spus că Bucureştiul s-a numărat printre acei aliaţi care au pledat „pentru o prezenţă militară mai puternică şi mai rapidă a aliaţilor în flancul estic pentru a consolida încrederea României, Poloniei şi ţărilor baltice în securitatea colectivă, care este garantată de Alianţă”.
Ministrul de Externe a declarat că încrederea opiniei publice este „consolidată” de acţiuni precum zborurile de supraveghere AWACS, de recentele exerciţii militare la care au participat şi avioane americane F-16, de anunţul Canadei privind trimiterea a şase avioane de luptă F-18 Hornet în România sau de exerciţiile militare din Marea Neagră la care iau parte nave militare americane şi franceze.
„Aceasta consolidează încrederea opiniei publice. Este extrem de important că avem o prezenţă americană solidă în ţările noastre, inclusiv în România”, a mai spus ministrul de Externe.
Proiectul de buget militar al Statelor Unite pe 2015 include fondurile necesare pentru terminarea lucrărilor la baza Deveselu, a anunţat miercuri Frank Rose, adjunct al Secretarului de stat pentru politica spaţială şi de apărare.