TikTok a pierdut în instanță o cerere prin care solicita suspendarea temporară a termenului limită până la care platforma video era obligată să se separe de compania-mamă chineză ByteDance, soarta aplicației fiind acum incertă, potrivit Financial Times.
Curtea de Apel a Statelor Unite pentru Circuitul Districtului Columbia a respins vineri moțiunea de urgență depusă de platformă și compania-mamă chineză la începutul săptămânii, prin care solicitau amânarea intrării în vigoare a legii de separare pe durată în care Curtea Supreme analizează apelul său.
Legea semnată de președintele Joe Biden prevede interzicerea TikTok în SUA dacă aplicația nu se separă de compania-mamă până pe 19 ianuarie 2025, cu o zi înainte ca Donald Trump să fie învestit ca noul președinte.
Săptămâna trecută, curtea de apel a menținut legea. Ulterior, TikTok a solicitat o injoncțiune temporară.
„Petitionerii nu au identificat niciun caz în care o instanță, după ce a respins o contestație constituțională împotriva unei Legi a Congresului, să fi suspendat aplicarea Legii în timp ce se așteaptă analiza Curții Supreme”, a explicat curtea de apel într-un ordin succint vineri.
Instanța a adăugat că petiția TikTok s-a bazat pe afirmații privind încălcări ale libertății de exprimare, pe care judecătorii le-au respins deja în decizia lor inițială de săptămâna trecută.
Decizia plasează acum viitorul TikTok în mâinile Curții Supreme, care trebuie să decidă dacă va analiza apelul.
TikTok ar putea spera, de asemenea, la ajutor din partea lui Trump, care a promis să „salveze” aplicația, fără a preciza mecanismele pe care le-ar folosi pentru a face acest lucru odată ce va ajunge la Casa Albă.
Departamentul de Justiție al SUA a susținut că TikTok reprezintă o amenințare la adresa securității naționale din cauza conexiunii sale chineze și că ar putea fi utilizată pentru spionaj sau propagandă.
Apple și Google nu vor mai permite actualizarea sau descărcarea aplicației
Un comitet al Camerei Reprezentanților a SUA a trimis vineri scrisori către Apple și Google, care operează magazinele de aplicații populare, reamintindu-le că actualizările sau descărcările aplicației TikTok vor fi interzise după expirarea termenului, cu excepția cazului în care TikTok este divizat.
TikTok a negat acuzațiile și a considerat legea neconstituțională, argumentând că o separare ar fi tehnic „imposibilă” în termenul stabilit. Beijingul a declarat, de asemenea, că se opune unei vânzări.
TikTok a declarat vineri într-un comunicat: „Așa cum am afirmat anterior, intenționăm să aducem acest caz în fața Curții Supreme, care are un istoric bine stabilit de protejare a dreptului americanilor la libertatea de exprimare. Vocile a peste 170 de milioane de americani de aici din SUA și din întreaga lume vor fi reduse la tăcere pe 19 ianuarie 2025, dacă interdicția TikTok nu este oprită.”
(Citește și: ”SUA – ultimatum pentru TikTok: interzicere, dacă nu renunță la legăturile cu China”)
***