11 iunie, 2018

Administrația americană își schimbă ambasadorul de la Bucureşti. Hans Klemm, actualul reprezentant al diplomaţiei americane, va fi rechemat la Washigton.

Deocamdată nu se ştie cine va fi înlocuitorul acestuia, însă ministrul de Externe Teodor Meleşcanu anunţă că viitorul ambasador este un vorbitor de limbă română.

”Nu pot să fac evaluări la adresa activității sale. Nu cunosc decât o parte mică și anume discuțiile de la MAE care vă asigur că au fost întotdeauna cordiale, chiar dacă nu am fost întotdeauna de acord. Evaluarea nu îmi aparține mie, aparține Departamentului de Stat”, a afirmat luni ministrul de Externe Teodor Meleșcanu, citat de Digi24.

(Citiți și: ”Liviu Dragnea anunță: România își mută Ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim. Miza deciziei PSD și detalii din presa israeliană”)


Ministrul de Externe a lăsat să se înțeleagă că știe cine va urma să preia postul de la București. ”Așteptăm să vedem dacă are agrementul și după aceea vă pot spune numele. E o persoană care cunoaște limba română”, a răspuns Teodor Meleșcanu întrebărilor presei.

Ministrul de Externe a adăugat că nu-l cunoaşte personal pe noul ambasador, ci din CV, menţionând că acesta a avut legături cu România.

(Citiți și: ”Cristian Grosu / Politica externă de uz personal: cele două pericole care pândesc România ”)

Ministrul Meleșcanu a arătat că în mandatul acestuia s-au făcut paşi importanţi în relaţia cu SUA, mai ales în domeniul economic. „Da, categoric da. Am avut cel mai mare eveniment organizat de Departamentul Comerţului din SUA, unde peste 700 de societăţi americane importante au venit la Bucureşti, deci sunt paşi importanţi”, a adăugat Meleşcanu, în Parlament.

(Citiți și: ”Reacția dură a Președinției la blocarea de către guvern a poziției UE față de ambasadele din Israel: Nu am fost consultat. PSD a preluat politica externă și o face după ureche”)

Întrebat în legătură cu intervenţiile lui Klemm în ceea ce priveşte deciziile politice, Teodor Meleşcanu a răspuns: „Dânsul nu a avut intervenţii în ceea ce priveşte deciziile politice. A exprimat puncte de vedere. România este o ţară democratică unde toată lumea se poate exprima”.

Activitate la București


Ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, anunța în martie 2017 că obiectivele sale în România sunt în număr de trei: promovarea securităţii celor două ţări, promovarea democraţiei şi lupta împotriva corupţiei şi, nu în ultimul rând, promovarea prosperităţii.

(Citiți și: ”Evaluarea privind mutarea ambasadei la Ierusalim, promisă de Teodor Meleșcanu în două săptămâni”)

La 25 martie 2015, preşedintele american, Barack Obama, l-a nominalizat pe Hans G. Klemm în funcţia de ambasador în România. Hans G. Klemm a sosit la post, în România, în septembrie 2015.

El a susținut în permanență consolidarea democrației și a statului de drept în România, transmițând mesaje puternice de susținere a libertății de exprimare sau a libertăților economice. A fost un avocat al reasigurărilor de securitate oferite României.

Hans G. Klemm, diplomat de carieră, a fost numit ambasador în România din poziția de consilier al subsecretarului pentru Management la Departamentul de Stat, funcţie pe care a deţinut-o din ianuarie 2015.

Hans Klemm a ocupat şi poziţii în Germania, Japonia, Coreea de Sud şi Trinidad Tobago, în cadrul Departamentului de Stat. El este absolvent al Universtăţii Indiana şi are o diplomă de master la Universitatea Stanford.

(Citiți și: ”Cristian Grosu / Atenție la schimbarea Constituției fără referendum! Ce mai rămâne din checks and balances ”)

Ultimul ambasador american în România înainte de Hans Klemm a fost Mark Gitenstein, care şi-a încheiat mandatul la 14 decembrie 2012.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: