18 octombrie, 2020

Turcia a crescut estimările privind rezervele de gaze naturale descoperite în Marea Neagră până la 405 miliarde metri cubi, după ce a identificat rezerve suplimentare de 85 de miliarde metri cubi, a anunţat sâmbătă preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan.

În luna august, Turcia a anunţat descoperirea celor mai mari depozite de gaze naturale din istoria sa, un câmp din Marea Neagră care ar conţine 320 de miliarde metri cubi de gaze naturale.

Analiştii sunt de acord că aceasta este o descoperirea majoră şi, de asemenea, una dintre cele mai importante descoperiri la nivel global în 2020.


Locul unde au fost identificte gazele naturale este perimetrul Tuna-1, amplasat la aproximativ 150 de kilometri de coasta Turciei, la intersecţia dintre frontierele maritime ale Bulgariei şi României cu apele teritoriale ale Turciei şi aproape de blocul Neptun din România, cea mai mare descoperire de gaze din Marea Neagră din ultimele decenii.

„Lucrările la această gaură de foraj au fost finalizate după ce s-a ajuns la o adâncime de 4.775 de metri, aşa cum era programat anterior”, a explicat Recep Tayip Erdogan de la bordul navei de foraj Fatih, scrie Agerpres.

Preşedintele Turciei a precizat că luna viitoare nava Fatih va demara operaţiunile la alte găuri de foraj la acelaşi perimetru, după ce va reveni din port pentru lucrări de mentenanţă.

O a doua navă de foraj, denumită Kanuni, se îndreaptă şi ea spre Marea Neagră pentru operaţiuni de foraj, a mai spus Erdogan.


Dacă aceste gaze vor putea fi exploatate comercial, se va elimina dependenţa Turciei de importurile de energie din Rusia, Iran şi Azerbaidjan.

Turcia intenţionează să înceapă să utilizeze aceste resurse încă din 2023. O sursă din apropierea acestui dosar a spus că autorităţile turce mizează pe livrări anuale de 15 miliarde metri cubi începând din 2025.

Ankara se aşteaptă ca furnizorii săi de gaze naturale să îi ofere preţuri mai competitive şi o mai mare flexibilitate dacă vor să îşi reînnoiască contractele pe termen lung în valoare de 16 miliarde metri cubi pe an. Aproape un sfert din contractele pe termen lung de aprovizionare cu gaze ale Turciei expiră anul viitor, inclusiv cele care privesc importurile de gaze prin conducte semnate cu grupul rus Gazprom şi grupul SOCAR din Azerbaidjan, precum şi un contract de aprovizionare cu gaze naturale lichefiate semnat cu Nigeria.

În ultimii ani, Turcia a cumpărat trei nave de foraj maritim şi a extins în mod semnificativ operaţiunile de explorare energetică în Marea Neagră şi în apele disputate din estul Mediteranei. Turcia importă în prezent aproape toată energia de care are nevoie şi orice descoperire de gaze naturale ar ajuta şi la reducerea unui deficit de cont curent cronic care pune presiune asupra lirei turceşti.

Cu toate acestea, analiştii avertizează că Turcia nu are experienţă în producţia de gaze din ape adânci şi cel mai probabil va fi nevoită să se alieze cu o mare companie petrolieră pentru a putea exploata zăcământul.

În apele teritoriale ale României, în urmă cu opt ani, Petrom şi Exxon au anunţat că au descoperit zăcământul de mare adâncime Neptun, estimat la 42 – 84 de miliarde de metri cubi de gaze, cea mai mare descoperire de gaze din Marea Neagră în ultimele decenii. Aceste gaze ar asigura auto-suficienţa României iar, dacă vor fi exportate, ar permite României să devină un hub regional în aprovizionarea cu gaze.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: