SUA au lansat transporturi aeriene de urgență pentru afganii care au lucrat până recent cu forțele sale armate și cu diplomați, evacuând sute de persoane, care încă își așteaptă vizele de SUA și un loc în zboruri militare, pentru a-i feri de represaliile talibanilor.
Potrivit The Guardian, numai persoanele aflate în etapele finale ale procesului de emitere de viză sunt eligibile pentru transportul aerian de urgență, dar aducerea solicitanților în SUA în număr mare este fără precedent în ultimii ani, spun oficialii care lucrează la program.
Primul zbor de evacuare a aterizat joi în Statele Unite, cu aproximativ 200 de pasageri din Kabul, a declarat JC Hendrickson, director al International Rescue Committee (IRC).
IRC a ajutat de-a lungul timpului peste 16.000 de afgani să se stabilească în SUA după ce respectivii au obținut vize speciale pentru imigranți (SIV), dar aceasta este prima dată când organizația este direct implicată în procesarea vizelor. IRC se așteaptă să ajungă până la 3.000 de cetățeni afgani evacuați cu zborurile speciale.
Această inițiativă reflectă presiunea politică, internă și extermă, în creștere asupra soartei afganilor care au sprijinit misiunea NATO în Afganistan și care se confruntă acum cu represalii pe măsură ce situația de securitate din această țară se deteriorează.
Zeci de mii de afgani care au avut relații oficiale cu SUA așteaptă un răspuns la cererile de viză: este vorba de peste 18.000 care au lucrat pentru armată sau ambasadă și peste 50.000 de membri de familie ai acestora, eligibili să călătorească cu ei.
Există tot mai multe îngrijorări cu privire la soarta aliaților afgani și în Marea Britanie, unde zeci de foști comandanți militari britanici au apelat săptămâna trecută la guvern pentru a-i ajuta pe foștii lor colaboratori afgani.
În urmă cu o săptămână, CNN a anunțat că un fost interpret pentru trupele americane a fost decapitat de luptătorii talibani la un punct de control al militanților. Alți afgani aflați încă în țară spun că se confruntă regulat cu amenințări cu moartea și se tem că vor fi urmăriți și pedepsiți pentru colaboraționism pe măsură ce insurgenții vor cuceri mai multe teritorii.
Potrivit BBC, lupte înverșunate se poartă în trei orașe mari șin sudul și din vestul Afganistan, talibanii încercând să cucerească Kandahar, Herat și Lashkar Gah controlate de trupele guvernamentale.
Potrivit informațiilor din teren, milițiile fundamentaliștilor islamici au cucerit aproape jumătate din teritoriul Afganistan, inclusiv puncte de trecere a frontierei cu Iran și Pakistan, dar nu dețin deocamdată controlul în nicio capitală de provincie.
După ce a reconfirmat retragerea trupelor din Afganistan, retragere care va fi finalizată în primele 10 zile din septembrie, președintele Joe Biden a promis că SUA nu își va abandona aliații din Afganistan.