Un studiu BNR dat publicității marți arată că accesul la finanțare este ultima dintr-o listă de 9 probleme presante cu care se confrunta companiile românești.
Managerii companiilor afirmă că cele mai mari probleme sunt cele legate de fiscalitate, de concurență, de lipsa cererii, de costurile de producție, de disciplina la plată în economie, de lipsa forței de muncă calificate, de reglementări și de insolvență.
Lista și ordinea ca importanță a acestor probleme sunt similare în cazul corporațiilor și al IMM.
Principalele surse de finanţare ale companiilor
Din analiza BNR rezultă că firmele continuă să apeleze preponderent la reinvestirea profitului sau vânzarea de active pentru finanțarea activității (44 la sută), chiar și în situația în care companiile au indicat o scădere a profitului în perioada de referință (35 la sută). Finanţarea bancară este utilizată la scară redusă de către companii, 7 la sută indicând folosirea descoperitului de cont bancar sau a liniilor de credit și 3 la sută optând pentru un credit de investiții.
Creditele având garanția fondurilor de garantare au fost utilizate marginal în perioada octombrie 2014 – martie 2015 (1 la sută).
Destinaţii ale finanţării atrase
Majoritatea companiilor nefinanciare (66 la sută dintre respondenți) nu au apelat la surse de finanțare externe firmei în perioada octombrie 2014 – martie 2015, în timp ce 26 la sută au folosit finanțare externă pentru constituirea unui capital de lucru sau plata furnizorilor.
În cazul corporațiilor, constituirea unui capital de lucru sau plata furnizorilor este o destinaţie mai uzitată decât pentru IMM (50 la sută dintre corporaţii faţă de 26 la sută dintre IMM își îndreaptă finanțarea în această direcție).
Totodată, companiile mari folosesc într-o proporţie mai ridicată decât IMM resursele financiare atrase în vederea realizării de investiţii pentru dezvoltare (23 la sută dintre corporaţii, față de 7 la sută dintre IMM).
După sectorul de activitate, firmele din agricultură și cele din industrie canalizează într-o proporție mai mare decât alte sectoare finanțări atrase către investiţii pentru dezvoltare (19 la sută, respectiv 17 la sută dintre firmele din aceste sectoare).
Principalele dificultăţi întâmpinate de companii în accesarea de finanţare
Similar exerciţiului precedent, pentru perioada octombrie 2014 – martie 2015, rezultatele cu privire la dificultăţile majore întâmpinate în accesarea finanțării de la bănci şi/sau IFN se menţin.
Piedicile majore întâmpinate de către companii în accesarea de finanţare sunt cerinţele privind valoarea sau tipul garanţiei, nivelul prea ridicat al dobânzilor şi comisioanelor şi clauzele contractuale.
Pentru corporaţii, impactul majorităţii dificultăţilor întâmpinate este mult mai pregnant decât în cazul IMM.
Firmele au declarat majoritar că nu au nevoie de finanţare de la bănci sau instituții financiare nebancare (64 la sută), proporția fiind mai ridicată comparativ cu exercițiul anterior (53 la sută în septembrie 2014).
O proporție în scădere de firme consideră că nivelul actual al costului de finanțare ar afecta activitatea sau capacitatea companiei de a rambursa împrumutul, comparativ cu aceeași perioadă de referință (23 la sută din total companii față de 32 la sută).
Percepţia asupra unui nivel maxim suportabil al ratei dobânzii la credite
Majoritatea companiilor intenționează să își mențină sau să își reducă gradul de îndatorare bancară, asemenea exercițiilor precedente, proporțiile fiind în creștere: 64 la sută dintre firme nu ar lua un credit în lei și 68 la sută dintre firme nu ar lua un credit în euro, indiferent de cost.
O parte importantă dintre firme (21 la sută atât în cazul creditului în lei, cât și în cazul creditului în euro) declară că ar accesa finanțare în ipoteza unei rate a dobânzii foarte scăzute (între 0,1 la sută și 3 la sută atât pentru credite în lei, cât şi pentru credite în euro).
Raportat la ratele medii de dobândă pentru creditele în stoc acordate companiilor nefinanciare (respectiv 5,49 la sută la creditele în lei și 4,18 la sută la creditele în euro, la momentul de referință martie 2015), 4 la sută dintre companii ar fi acceptat o rată a dobânzii maxime între 5 și 7 la sută pentru un credit în lei și 7 la sută ar fi acceptat o finanțare având o rată maximă a dobânzii între 3 și 5 la sută pentru un credit în euro.
****
Sondajul privind accesul la finanţare al companiilor nefinanciare din România şi capacitatea acestora de a face faţă unor condiţii financiare nefavorabile surprinde opiniile sectorului real cu privire la: cele mai presante probleme în desfășurarea activității, disponibilitatea și evoluția surselor de finanțare, rata de succes în accesarea finanțării de la bănci și IFN și în accesarea fondurilor europene, relația firmelor cu băncile şi IFN, percepția privind costul finanțării, nivelul maxim suportabil privind rata dobânzii și efectele unor posibile evoluții nefavorabile ale ratei dobânzii, percepția asupra implicațiilor unei posibile aprecieri/deprecieri a monedei naționale etc.
Analiza BNR este realizată pe baza răspunsurilor companiilor la sondajul menționat, perioada investigată este octombrie 2014 -martie 2015.