Pentru prima dată de la izbucnirea pandemiei, majoritatea economiștilor americani sunt de părere că stimulentele monetare implementate de Rezerva Federală sunt excesive, o schimbare de 180 de grade față de poziția predominantă din primăvara acestui an, generată, cel mai probabil, de temeri legate de revenirea în forță a inflației, transmite MarketWatch.
Aproximativ 52% dintre specialiștii chestionați de Asociația Națională a Economiștilor în Afaceri au apreciat că Fed este „prea stimulativă”, potrivit celui mai recent sondaj. Doar 26% erau de această părere în martie.
Schimbarea de atitudine este rezultatul unei reveniri accentuate a economiei și a unei creșteri a inflației. SUA au crescut cu un ritm anual de 6,5% în al doilea trimestru, iar cele mai recenta date, din august, indică o menținere a unui ritm susținut de creștere.
Revenirea robustă a generat, de asemenea, cea mai mare creștere a inflației din 2008. Companiile nu au reușit să furnizeze toate bunurile și serviciile pe care clienții le solicită – în mare parte din cauza penuriei pe scară largă a forței de muncă și a materiilor prime.
Aceste deficite au contribuit la creșteri mari ale prețurilor la o gamă largă de produse și servicii. Oficialii Fed cred că evoluția se va tempera până anul viitor, când creșterea anuală a inflației va reveni la tendința sa pre-coronavirus de 2% sau mai puțin.
Majoritatea economiștilor sunt de acord cu Fed, dar 58% dintre cei chestionați de NABE au declarat că există un risc mai mare ca inflația să rămână peste obiectivul băncii centrale dincolo de anul viitor.
Fed a încercat să consolideze economia SUA menținând ratele dobânzilor extrem de scăzute și prin achiziția de obligațiuni.
Majoritatea economiștilor se așteaptă ca Fed să reducă din stimulentele monetare spre sfârșitul acestui an, dar nu se așteaptă ca dobânzile să fie majorate înainte de 2022.