22 septembrie, 2015

stelian tanaseStelian Tănase l-a acuzat luni seara pe vicepremierul Gabriel Oprea că a decis eliminarea sa de la conducerea TVR pentru că a refuzat blocarea unor materiale  jurnalistice despre suspiciunea de plagiat ce planează asupra lucrării de doctorat a liderului UNPR.

Stelian Tănase a povestit că generalul Oprea l-a sunat şi apoi a intervenit prin reprezentanţii UNPR din Consiliul de Administraţie al instituţiei pentru a scoate de pe post un material cu acuzaţiile de plagiat.

”Scandalul care este acum la TVR vine de la domnul Oprea. Cauza imediată este conflictul cu generalul Oprea. Într-o zi m-a sunat să-mi spună că seara la ştiri s-a dat un material despre plagiatul lui. Mi-a spus că numai televiziunea de stat îl atacă pe el. Era foarte infierbântat, foarte opărit pe subiectul despre care v-am spus. Eu i-am spus că nu pot să scot materiale, că nu am un control editorial. I-am spus că dacă eu dau telefon la stiri şi spun să nu se mai dea material cu acest subiect, mâine suntem amândoi pe prima pagină”, a afirmat Stelian Tănase, într-o emisiune de pe postul naţional, citat de Mediafax.


Au urmat alte discuţii telefonice şi presiuni din partea unor membri UNPR, potrivit preşedintelui TVR: ”M-am trezit cu doi membri ai CA care sunt din partea UNPR. Am discutat cinci minute după care unul dintre ei a pus mâna pe telefon să-l sune pe generalul Oprea să-i spună că sunt aici în birou la preşedintele TVR. Am stat de vorbă, era la fel de înfierbântat şi revoltat că pregătim şi mi-a dat numele lui Pătraru de la Starea Naţiei, un alt material cu plagiatul. I-am spus că nu se opreşte o emisiune cum are el în cap generalul cazon. Dar puteţi veni în studio fie să daţi un drept la replică, fie să fiţi intervievat”, a spus Stelian Tănase, precizând că, ulterior, unul dintre cei de la UNPR a venit chiar la el acasă.

Suspiciunea de plagiat

Marian Popescu, preşedintele Comisiei de Etică a Universităţii din Bucureşti, a analizat pe cont propriu lucrarea de doctorat a vicepremierului Gabriel Oprea şi a ajuns la concluzia că, în mod sigur, este vorba despre un plagiat, zeci de pagini fiind ”copiate integral: ”Trebuia să fac acest lucru, trebuia să merg până la capăt. Este vorba, în mod sigur, despre un plagiat. O să le atrag tovărăşeşte atenţia celor de la Consiliu că în lucrarea lui Gabriel Oprea sunt zeci de pagini copiate integral. În afară de pasajele semnalate în presă, am găsit şi altele, preluate din alte lucrări, fără citarea sursei. Ceea ce s-a întâmplat este de domeniul evidenţei”, a declarat Marian Popescu, luna trecută.

În luna iulie 2015, Comisia pe care Marian Popescu o conduce a decis să se autosesizeze şi să examineze teza de doctorat a vicepremierului Gabriel Oprea, după ce în presă au apărut informaţii privind un posibil plagiat.

”Legea ne-a obligat, cum se întâmplă în cazul demnitarilor, să transmitem autosesizarea la Consiliul Naţional de Etică. Consiliul Naţional de Etică a dat verdictul atât de rapid, încât nici măcar nu am apucat să le transmitem ce începuserăm noi să analizăm”, a declarat Marian Popescu pentru ziarul Gândul.


Potrivit acestuia, la Consiliul Naţional de Etică au ajuns atât autosesizarea Comisiei, cât şi o sesizare făcută de o altă persoană, dar având acelaşi obiect, iar Consiliul Etică, aflat în subordinea Ministerului Educaţiei, a dat rapid verdictul: ”Nu se confirmă”.

Conducerea TVR, la un pas de înlocuire

Comisiile de cultură ale Parlamentului au respins, pe 16 septembrie, raportul de activitate pe 2014 al SRTv, ceea ce înseamnă că s-a mai făcut un pas spre demiterea preşedintelui – director general Stelian Tănase.

Votul a înregistrat un scor categoric în favoarea înlăturării actualei conduceri a instituţiei: 17 pentru respingerea raportului, o abţinere şi votul senatorului Varujan Vosganian, împotriva respingerii.

Raportul va fi dezbătut şi votat în plenul reunit al Parlamentului în şedinţa de miercuri, 23 septembrie, şi un eventual vot de respingere va duce la dmeiterea conducerii TVR.

Datoriile TVR

SRTV a înregistrat anul trecut o pierdere de dere 81,5 milioane de lei, datoriile totale ale instituţiei cifrându-se la aproximativ 700 milioane lei. Restanţele către bugetul de stat erau de 440 de milioane de lei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: