27 aprilie, 2020

Acţionarii OMV Petrom (SNP) au aprobate, luni, un dividend brut de 0,031 lei / acțiune, cu aproape 15% mai mare decât cel de anul trecut, chiar dacă profitul din 2019 a fost cu 11% mai mic decât cel din 2018.

Ministerul Economiei şi Energiei va primi dividende brute de 362,4 milioane de lei, corespunzătoare pachetului de peste 20,6 % din acţiunile SNP. OMV are majoritatea de peste 51%.

Totalul dividendelor pe care le va primi sigur Guvernul de la companiile la care este acţionar se ridică deja la aproape 2 miliarde de lei, cu cele aprobate de Romgaz (SNG) şi Hidroelectrica, dar fără cele pe care le mai are de primit de la filialele din România ale ENEL.


Totalul dividendelor SNP se ridică la peste 1,75 miliarde de lei, adică 48,3% din profitul net pe 2019, de 3,635 miliarde de lei.

În schimb, totalul mai mic al dividendelor date anul trecut, de aproape 1,53 miliarde lei a venit dintr-un profit net mai mare, de peste 4,03 miliarde de lei în 2018.

Astfel că, interesele OMV şi ale Guvernului român au coincis cel puţin în privinţa dividendelor pe care le va da subsididiara Petrom a grupului austriac: ca și statul, care are nevoie de încasări cât mai mari pentru a nu fi nevoit să se împrumute tot mai scump, grupul OMV are nevoie de lichidități, având în vedere recesiunea provocată de criza coronavirus.

Vânzările de carburanţi ale OMV Petrom (SNP) au suferit „o scădere abruptă de peste 30%” spre finalul Trimestrului 1 din 2020, iar „rata de utilizare a rafinăriei (Brazi) a fost ajustată la puțin peste 80%”, potrivit unui raport al companiei trimis, miercuri, la Bursa de Valori București (BVB).


Ca urmarea a nivelului ridicat al dividendului, randamentul acestuia este de peste 9,9%, de asemenea mare, potrivit prețului de luni după amiază a acțiunilor SNP de la Bursă.

 Pe de altă parte, petroliștii  au cerut şi au obţinut derogări de la proporţiile de biocomponenţi în carburanţi, invocând dificultăţile de aprovizionare, dar având în vedere şi costul ridicat al acestora.

„Ne-am menţinut propunerea de distribuire de dividende (făcută la începutul luni februarie, n.r.), în ciuda presiunii la care este supusă industria noastră, în contextul pandemiei de coronavirus şi al scăderii abrupte a preţului ţiţeiului. Dividendul aprobat reflectă performanţa din 2019 a OMV Petrom. În această perioadă dificilă, ne menţinem angajamentele faţă de acţionarii noştri – inclusiv statul român”, a declarat Christina Verchere, CEO al OMV Petrom.

OMV Petrom (SNP) este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze la nivel de grup de 55,4 milioane bep în 2019. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual şi operează o centrală electrică de înaltă eficienţă de 860 MW.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: