Rezervele internaționale ale României (valută plus aur) se ridicau la 69,57 miliarde de euro în noiembrie, în ușoară scădere față de luna precedentă, când se ridicau la 71,36 miliarde de euro, transmite Banca Națională a României (BNR).
Rezerva de aur s-a menținut la nivelul de 103,6 tone (8,4 mld. euro), în contextul în care regiunea s-a angrenat într-o cursă a creșterii semnificative a rezervelor de aur.
Rezervele valutare ale României se ridicau la 61,17 miliarde de euro în noiembrie, față de 62,84 miliarde cu o lună înainte. În cursul lunii au avut loc următoarele operațiuni:
- Intrări de 4.374 milioane euro, reprezentând: modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit la BNR; alimentarea conturilor Ministerului Finanțelor și altele;
- Ieșiri de 6.041 milioane euro, reprezentând: modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit la BNR; plăți de rate și dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută (aproximativ 649 milioane euro); plăți din contul Comisiei Europene și altele.
”Nivelul rezervei de aur s-a menținut la 103,6 tone. În condițiile evoluțiilor prețurilor internaționale, valoarea acesteia s-a situat la 8.399 milioane euro”, a mai transmis BNR.
Cehia vizează dublarea rezervei de aur, la 100 de tone în următorii trei ani
La începutul acestui an, șeful băncii centrale a Cehiei a zburat la Londra pentru a inspecta un stoc în creștere de lingouri de aur depozitate în seifurile bine protejate ale Băncii Angliei, situate sub Threadneedle Street.
Misiunea lui Aleš Michl de a verifica metalul prețios deținut pentru Banca Națională a Cehiei face parte din ambiția declarată a guvernatorului de a dubla rezervele de aur ale țării la 100 de tone metrice în următorii trei ani. De la preluarea funcției în 2022, cantitatea de aur a crescut de cinci ori, ca parte a efortului său de diversificare a rezervelor băncii.
„Trebuie să reducem volatilitatea”, a declarat Michl, pentru Bloomberg, la începutul acestei luni. „Și pentru asta avem nevoie de un activ cu corelație zero față de acțiuni, iar acel activ este aurul.”
Banca centrală din Praga are rezerve valutare de aproximativ 150 de miliarde de dolari — aproape jumătate din PIB-ul țării, una dintre cele mai mari proporții din lume.
Michl nu este singurul șef de bancă centrală din regiune care vizează o majorare semnificativă a rezervelor de aur. Omologii săi din Varșovia și până la Belgrad participă la această goană după aur ca o modalitate de a diversifica investițiile și de a miza pe creșterile viitoare de preț, făcând din Europa de Est unul dintre cei mai mari cumpărători de aur, contribuind astfel la creșterea prețului acestuia.
Băncile centrale din întreaga lume își măresc rezervele de aur ca scut împotriva șocurilor externe, cum ar fi posibilele războaie comerciale generate de un al doilea mandat al lui Donald Trump sau tensiunile geopolitice din Ucraina și Orientul Mijlociu. Dar guvernatorii monetari din Europa de Est au făcut din creșterea stocurilor de aur o prioritate evidentă.
Banca centrală a Ungariei și-a mărit rezerva de aur cu mai mult de 10%, ajungând la 110 tone anul acesta.
Autoritățile sârbe și-au repatriat stocurile de aur deținute în străinătate pentru a le păstra mai în siguranță la Belgrad și pentru a reduce costurile de depozitare. Guvernatorul băncii centrale din Serbia, Jorgovanka Tabaković, a supravegheat triplarea rezervelor de aur la 48 de tone de la preluarea funcției în 2012.
„Un club exclusivist” – Polonia, al doilea cel mai mare cumpărător de aur din lume în T2 2024
Polonia, care are graniță cu Ucraina și susține ferm eforturile de război ale Kievului, a fost cel mai mare cumpărător de aur la nivel global în al doilea trimestru, conform ultimelor date ale Consiliului Mondial al Aurului.
Guvernatorul băncii centrale a Poloniei, Adam Glapinski, a afirmat că rezervele de aur și valută sunt esențiale pentru protejarea economiei împotriva evenimentelor neprevăzute. Până în septembrie, Polonia și-a crescut stocul de aur la aproximativ 420 de tone, echivalentul a jumătate din rezervele Indiei sau Japoniei.
„Intrăm în clubul exclusivist al celor mai mari deținători de aur din lume”, a declarat Glapinski într-o conferință de presă luna trecută, subliniind obiectivul său de a ridica ponderea aurului la 20% din totalul rezervelor.
Aurul ar putea ajunge la 3.000 de dolari pe uncie până în decembrie anul viitor
Achizițiile de aur s-ar putea dovedi a fi o strategie bună. Grupul Goldman Sachs a inclus aurul printre cele mai bune tranzacții cu mărfuri pentru 2025, afirmând că prețurile ar putea crește și mai mult în timpul președinției lui Trump, ajungând la 3.000 de dolari pe uncie până în decembrie anul viitor.
„Fragmentarea geopolitică este favorabilă aurului, în timp ce o slăbire treptată a dolarului ar trebui să fie un sprijin suplimentar,” a menționat Bank J. Safra Sarasin într-un raport din 10 noiembrie.
Pentru liderii din Europa de Est, aurul este văzut ca un refugiu sigur — și un punct de sprijin politic — în timp ce navighează printre relațiile complexe cu Occidentul, Rusia și China.
(Citește și: ”Parlamentul European cere Rusiei să returneze integral României tezaurul național”)
***