3 mai, 2022

Creșterea producției din zona euro a stagnat luna trecută, deoarece fabricile au avut dificultăți să se aprovizioneze cu materii prime, în timp ce cererea a fost afectată de creșterile abrupte ale prețurilor și de temerile legate de perspectivele economice, reiese dintr-un barometru citat de Reuters.

Invazia Ucrainei de către Rusia, împreună cu reînnoirea blocajelor legate de COVID-19 în China, au exacerbat blocajele de pe lanțurile globale de aprovizionare, generând dificultăți pentru fabricile din zona euro. Nici indicatorii de perspectivă nu sugerează o ameliorare prea rapidă a acestei situații.

Indicele managerilor de achiziții (PMI) realizat de S&P Global a scăzut la un nivel minim al ultimelor 15 luni în aprilie, respectiv 55,5 puncte, de la 56,5 de puncte în martie, sub estimarea „flash” de 55,3 de puncte, dar peste pragul de 50 de puncte care separă creșterea de contracție.


Mai îngrijorător însă, un indice care măsoară producția, care este folosit în calculul unui indice compozit ce urmează a fi publicat miercuri și care considerat ca un bun indicator al sănătății economice, a scăzut la 50,7 de puncte, de la 53,1 luna anterioară, cel mai scăzut nivel din iunie 2020, când blocul se confrunta cu primul val al pandemiei.

„Producția industrială aproape că s-a blocat în zona euro în aprilie”, a declarat Chris Williamson, economist-șef de afaceri la S&P Global.

„Companiile au raportat nu numai o continuare a penuriei de componente, agravate de războiul din Ucraina și de noile blocaje din China, dar și o scădere a cererii pe fondul creșterii prețurilor și a incertitudinilor privind perspectivele economice”, a adăugat el.

Costurile input-urilor au crescut cu una dintre cele mai rapide rate din istoria sondajului, iar fabricile au transmis acest lucru clienților prin creșterea prețurilor într-un ritm record, mai transmis jurnaliștii Reuters. Indicele prețurilor de producție a urcat la 77,3 de la 74,2, cel mai ridicat de când S&P Global a început să colecteze date pentru acest sondaj, la sfârșitul anului 2002.


Acest lucru ar putea adăuga presiune asupra Băncii Centrale Europene pentru a înăspri politica monetară. Inflația din zona euro a atins pragul 7,5% luna trecută, de aproape patru ori ținta Băncii.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: