16 martie, 2020

Sistemul de sănătate a trecut la pregătirea următorului stadiu de măsuri, fază ce vizează extinderea capacității de tratare a unităților incluse în rețeaua de tratare a bolnavilor infectați cu SARS-CoV-2 și creșterea resursei umane din domeniu.

Unele dintre măsuri sunt posibile datorită prevederilor din decretul privind starea de urgență instituită pentru 30 de zile.

În structurile MAI, unitățile medicale, și serviciile sociale se pot angaja fără concurs, activitatea spitalelor publice va fi limitată la internarea și rezolvarea cazurilor urgente.


Spitalul Colentina, din rețeau aflată în subordinea Primăriei Capitalei, devine de luni spital exclusiv dedicat pacienților infectați cu coronavirus. Este prima unitate ce face această trecere.

Transformarea se face prin externarea unor pacienți și cazurilor grave spre alte unități, astfel încât întreaga unitate să fie dedicată epidemiei. În acest moment, la Colentina sunt internați 380 de pacienți, dintre care trei sferturi pot fi externați în condiții de siguranță, conform managerului spitalului.

Personalul, ajutat de angajați MAI, a început instalarea în curte a corturilor pentru triajul bolnavilor și pregătirea spațiilor de terapie intensivă.

În București, pacienții cu coronavirus vor fi tratați, deocamdată, la Matei Balș și la Colentina.


 

În România au fost confirmate, până luni la ora 18.00, 167 de cazuri de persoane infectate cu coronavirus, 28 fiind confirmări din ultimele 24 de ore.

Și Institutul Cantacuzino va face testări

Centrelor de testare din Capitală li se adaugă de luni și Laboratorul de referință al Institutului Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, care în urmă cu aproape 10 ani producea vaccinuri.

În acest moment, există 1.524 de teste pentru diagnosticare moleculară, la nivelul celor șapte centre de boli infecțioase din țară, la care se adaugă alte 40.000 de teste rapide achiziționate recent de Compania Unifarm, care vor ajunge în această săptămână în unitățile sanitare.

Compania Unifarm SA anunță că achiziționează și aprovizionează permanent spitalele care solicită cu echipamente de protecție pentru personalul medical.

Mai mulți medici declarau zilele trecute că nu există suficiente materiale sanitare de protecție.

Dosar penal in rem în cazul senatorului PNL Vergil Chiţac

Până acum au fost înregistrate 36 de dosare penalepentru infracțiunea zădărnicirea combaterii bolilor, în cazul unor persoane care au oferit informații false și au transferat astfel coronavirus mai multor persoane.

Procurorii de la Parchetul General au anunțat luni deschiderea unui dosar penal in rem, pentru săvârşirea infracţiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, în cazul senatorului liberal Vergil Chiţac, care a infectat mai multe persoane.

Procurorii s-au sesizat din oficiu în acest caz, ancheta urmând să stabilească dacă senatorul şi-a luat toate măsurile pentru a preveni răspândirea virusului.

În perioada 17 – 19 februarie, Vergil Chiţac a participat la o reuniune NATO la Bruxelles, iar pe 6 martie Secretariatul general al Adunării NATO a emis un document, în care participanţii erau anunţaţi că unul dintre membrii delegaţiei franceze a fost depistat pozitiv cu COVID-19.

Pe 9 martie, Vergil Chiţac a luat parte la şedinţa Biroului Politic Naţional al PNL, unde au fost prezenţi aproximativ 100 de liberali, inclusiv premierul Ludovic Orban, care a trebuit astfel să se izoleze pentru 14 zile.

Ulterior, Vergil Chiţac şi alţi trei participanţi la şedinţa BPN au fost testaţi pozitiv cu coronavirus.

Senatorul se află internat la Secţia Terapie Intensivă din Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: