8 noiembrie, 2023

Managerii de spitale publice critică faptul că unitățile medicale sunt incluse în sfera de aplicare a OUG de reducere a cheltuieilor, care va împiedica, prin prevederile ei, achiziționarea echipamentelor și lucrările de construcție derulate. Ei cer excluderea spitalelor din ordonanță, pentru a nu fi afectată calitatea actului medical.

Conform ordonanței, cheltuielile din ultimele două luni ale anului trebuie să se limiteze la valoarea medie din primele 10 luni. Măsura a fost luată pentru a stop cheltuielile făcute la sfârșitul anului de unele instituții, în special de către administrațiile locale.

(Citește și: „În decembrie, cheltuielile cu bunurile şi serviciile cresc de obicei de 4 ori față de media pe 11 luni. Anul acesta se pune STOP„)

Contestarea OUG a început săptămâna aceasta, printr-un memoriu prin care conducerea ASSMB şi managerii celor 19 spitale din Capitală aflate în subordinea acestei instituţii cer excluderea spitalelor din categoria instituțiilor publice afectate de OUG 90.


Memoriul este adresat Guvernului – prim-ministrului Marcel Ciolacu, ministrului Sănătăţii – Alexandru Rafila, ministrului Finanţelor – Marcel Boloş, cu solicitarea de a fi efectuate „toate demersurile legale necesare, în vederea iniţierii şi adoptării unui act normativ prin care să se modifice OUG nr. 90/2023, în sensul stabilirii unei derogări/exceptări de la aplicare Art. I alin. (1) şi de la Art. II alin. (1), în ceea ce priveşte achiziţiile şi cheltuielile destinate unităţilor sanitare publice”.

Proiecte de dotare cu aparatură performantă, blocate la Spitalul Colțea

Bogdan Furtună, managerul Spitalului Colţea din Capitală, a explicat pentru News.ro că OUG 90/2023 de reducere a cheltuielilor bugetare va afecta finalizarea proiectelor de dezvoltare aflate acum în derulare la nivelul spitalului. Este posibil să fie îngreunată plata unui aparat RMN extrem de necesar spitalului şi este posibil şi ca alte proiecte de dotare cu aparatură medicală performantă să fie blocate, din cauza imposibilităţii de a le achita la timp.

„RMN-ul este vreo 16 milioane de lei, diferenţa de aparatură, nu vorbim doar de radiologie, vorbim de exemplu şi de partea de hematologie unde îmi doresc să facem până la sfârşitul anului un compartiment de citogenetică moleculară, foarte important pentru o secţie de hematologie, aşa cum e cea din Colţea, mai sunt şi alte secţii care trebuie updatate, suma totală pe care noi o avem de investit anul acesta este de 45 de milioane de lei, în afară de RMN, în jur de 16 milioane. Vă daţi seama, sunt bani pe care primăria i-a dat, ni-i i-a aprobat în Consiliul General, dar ne întâmpinăm cu ceea ce putem să plătim ca medie a celor zece luni care s-au scurs”, a declarat Bogdan Furtună. 

O problemă uriașă cu tipizatele

Ordonanța va împiedica și achiziția de tipizate, a căror lipsă afectează va afecta funcționarea spitalelor, a mai explicat managerul de la Colțea: „Nu este vorba numai despre aparatură, cea mai mare probemă, pare că nu e mare, dar este foarte mare, este cea a tipizatelor. Noi în activitatea medicală avem o fişă de observaţie, avem nişte consimţăminte, avem nişte rezultate, nişte scrisori medicale de dat, bilete de externare, consumă cartuş, hârtie şi aşa mai departe. Noi în momentul în care nu avem măcar aceste unelte o să trebuiască să spun pacientului: ”Când veniţi la externare, să aduceţi şi 10 foi”. Totuşi, sistemul medical nu e un lux, sistemul medical e o necesitate”, a declarat pentru News.ro Bogdan Furtună.

La Spitalul Victor Babeș va fi suspendată construcția noului ambulatori


La Spitalul Victor Babeş, ordonanţa va bloca pentru o perioadă inclusiv renovarea unui corp de clădire sau construcţia unui ambulatoriu, a declarat managerul Simin Florescu.

„Nu ştiu cum vom face faţă la toate aceste lucruri, ne simţim restricţionaţi pe toate aceste paliere şi am vrea să continuăm să ne menţinem nivelul activităţii, altfel realmente e posibil că până la sfârșitul anului să avem o afectare a calităţii actului medical”, a declarat Simin Florescu pentru TVR.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: