27 martie, 2020

Angajatorii care doresc să beneficieze de facilitatea indemnizațiilor de șomaj tehnic vor trebui să depună doar o declarație pe proprie răspunde și o listă a angajaților care au fost trimiși acasă, pe fondul crizei coronavirus, prevăd modificările la OUG 30/2020, adoptate, joi, în ședința de Guvern, au explicat, vineri, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, și șeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă.

În plus, termenul în care agențiile publice vor face plățile a fost redus de la 30 de zile la 15 zile. De asemenea, angajatorii pot plăti șomajul tehnic ulterior primirii indemnizațiilor. De indemnizație vor beneficia și PFA-urile, întreprinderile individuale sau persoanele cu contracte de drepturi de autor.

Angajatorii nu trebuie să avanseze de la ei plățile pentru șomajul tehnic. Tocmai aceasta este facilitatea pe care a pus-o la dispoziție Guvernului. Plățile se vor face de către AJOFM astfel încât la începutul lunii aprilie angajatorii să dispună de fonduri pentru acoperirea costurilor de șomaj tehnic. La fel se va întâmpla și la începutul lunii mai pentru perioada aferentă lunii aprilie și anume 1-16 aprilie, așa cum sunt reglementate cele două perioade, cea din martie și cea din aprilie, de decretul președintelui”, a explicat Violeta Alexandru, adăugând că îi încurajează pe toți angajatorii neguvernamentali să își pregătească documentele așa încât acestea să poată fi depuse la începutul lunii aprilie.


Documentația a fost revizuită, în sensul eliminării prevederii privind scăderea încasărilor cu 25%.

A fost eliminată prevederea cu privire la scăderea încasărilor cu 25% în luna martie față de media lunilor ianuarie și februarie. De asemenea a fost eliminată limita de 75% din numărul de angajați. Astfel, facilitatea se extinde pentru toți angajații afectați”, a explicat Ionel Dancă, șeful Cancelariei premierului.

PFA-urile, întreprinderile individuale și persoanele plătite în baza unor contracte de tipul drepturilor de autor beneficiază la rândul lor de indemnizații în limita a 75% din salariu mediu brut pe țară. Persoanele cu mai multe contracte suspendate în această perioadă își pot alege un singur contract în baza căruia să solicite sprijin de la stat. Dacă o persoană are un contract în continuare activ, nu poate beneficia.

Aceștia trebuie să se adreseze Agențiilor județene de plăți și inspecție socială, în vreme ce companiile trebuie să depună documentele la Agențiile județene de ocupare a forței de muncă. Toate documentele vor putea fi depuse online.


De măsura șomajului tehnic vor beneficia și angajatorii care au suspendat contractele înainte de publicarea decretului privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României (16 martie), însă doar pentru zilele în care decretul a fost în vigoare, au mai lămurit cei doi oficiali.

”Perioada pentru care se aplică această facilitate este perioada stării de urgență, respectiv de la intrarea în vigoare a decretului privind starea de urgență, 16 martie, până la finele acestei perioade, cu posibilitatea de prelungire, evident, în funcție de evenimente, de evoluția situației din țară și dacă situația de urgență va fi prelungită. Facilitatea se acordă pentru contractele pe perioada stării de urgență, pentru zilele aferente stării de urgență. Astfel, pentru contractele de muncă suspendate în luna martie, ajutorul de șomaj tehnic va putea fi decontat de către stat aferente perioadei stării de urgență, respectiv de la 16 martie la 31 martie. Ce se întâmplă cu contractele de muncă suspendate înaintea intrării în starea de urgență? Acestea pot deconta ajutorul de șomaj tehnic parțial, pentru perioada stării de urgență”, a explicat Ionel Dancă.

(Citiți și: ”Cristian Grosu / Ce va ține minte fiecare din criza Covid-19 ?”)

În plus, angajatorii vor avea posibilitatea să plătească eventuale diferențe salariale, în situația în care valoarea șomajului tehnic agreat cu angajaților depășește plafonul decontat de stat, de 75% din salariul mediu brut pe economie.

Cei doi oficiali au precizat că nu se vor realiza controale pe perioada stării de urgență.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: