14 aprilie, 2018

Federația Sanitas, ministrul Sănătății – Sorina Pintea, și ministrul Muncii – Lia Olguța Vasilescu, au găsit un compromis pentru a acoperi, pentru cel mult trei luni, pierderile de venit suferite comparativ cu februarie de către unii angajați din sistemul medical.

Soluția – spitalele vor putea plăti stimulente și suplimente din veniturile proprii. Nu toate spitalele au însă bani pentru noi cheltuieli cu personalul, în condițiile în care fondurile nu ajung pentru acoperirea fondurilor implicate de tratamente.

„Pentru ca aceste pierderi să fie acoperite față de nivelul lunii februarie, există în lege o prevedere care spune că spitalele pot acorda stimulente în limita a două salarii minime brute pe țară, pentru fiecare angajat, pe lună. Poate fi aplicată pentru a compensa aceste pierderi de venituri care există la anumite categorii, respectiv la personalul auxiliar”, a explicat vineri ministrul Sorina Pintea.


Conform estimărilor oficiale, în martie, aproximativ 10% din cei circa 60.000 de angajați din spitalele subordonate MInisterului Sănătății au avut venituri mai mici decât în luna februarie.

Situația este similară și în cazul spitalelor subordonate administrațiilor locale.

Se repetă, în domeniul sănătății, de această dată, haosul creat anul trecut, când Guvernul:

  • a crescut salariile celor din universități, dar nu a asigurat și banii corespunzători (fiind nevoie să fie reduse investițiile, inclusiv în cercetare)
  • s-a lăsat la nivel local decizia majorării salariilor din administrația publică – și mai multe primării au fost obligate să demită personal, deoarece au profitat să facă măriri, știind însă că nu au bani nici d einvestiții, nici chiar pentru cheltuieli curente

Angajații din Sănătate afectați de Legea salarizării, combinată cu transferul contribuțiilor sociale și reducerea sporurilor sunt asistente, biologi, chimiști, farmaciști, infirmiere și brancardieri.


Motivul: salariile brute au crescut semnfiicativ, la nivelul corespunzător anului 2020, doar pentru medici și asistente. Celelalte categorii profesionale din spitale ajung treptat la salaiul din grilă, cu majorări anuale defalcate pe cinci ani. Intră aici și unele dintre asistente din specializări care aveau înainte sporuri mari, chiar de 100%, întrucât creșterea salariului brut nu acoperă diminuarea sporurilor pentru condițiile de muncă.

Federația Sanitas urmează să ia o decizie privind o eventuală grevă generală, însă cei afectați au început să protesteze încă de joi, după ce au primit fluturașii. Aceștia amenință că nu vor opri protestele spontane până la rezolvarea situației printr-o formulă permanentă.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: