14 decembrie, 2021

Parcurile fotovoltaice vor produce cea mai mare parte electricității în România potrivit estimărilor reprezentanţilor acestei industrii.

„Potenţialul solar în România este unul dintre cele mai mari din Europa. Este de așteptat ca energia solară să fie cea mai importantă sursă de producere a energiei în anul 2030”, a precizat Walburga Hemetsberger, CEO SolarPower Europe, la conferinţa online „RESInvest – dezvoltarea lanţurilor valorice ale energiei curate”.

Potrivit ritmului previzibil al dezvoltării, „ne aşteptăm ca România să-şi atingă în anul 2026 ţintele pentru 2030″, a mai adăugat expertul citat.


Ideea dominanței electricității fotovoltaice a fost susținută și de Mihai Bălan, directorul executiv al Romanian Photovoltaic Industry Association (RPIA).

„Ne aşteptăm ca solarul să devină principala sursă de producere a energiei în 2030. Ne aşteptăm să fie instalată o capacitate în jur de 6-7-8, chiar 9 GW de energie solară în România”, a susţinut Mihai Bălan, citat de Agerpres.

Deocamdată, însă, Ministerul Energiei blochează achiziția de parcuri fotovoltaice de către Electrica (EL), profitând de puterea de vot a pachetului său de 49% din acțiunile companiei.

Echipamente produse în România

Directorul RPIA  crede că potenţialul României este de a deveni a şasea piaţă (din Europa) în ceea ce priveşte numărul de locuri de muncă.


„Estimăm în scenariul optimist că vor fi create 54.000 de locuri de muncă în România, în sectorul solar, iar în scenariul pesimist-moderat 25.000 de locuri de muncă”, a mai spus Mihai Bălan.

Pentru scenariul optimist ar mai trebui și ca producția de energie regenerabilă în România să și treacă, așa cum prevăd reprezentanții sectorului, la următoarea etapă, aceea de a și produce în România cât mai multe dintre echipamente.

Sunt plănuite discuții cu producătorii de componente și cu instituțiile statului care trebuie să asigure stabilitatea cadrului de reglementare astfel încât să existe în România chiar și companii care să integreze totul și să livreze proiecte la cheie, potrivit reprezentanților industriei, citați de e-nergia.

„Sunt câteva companii cum ar fi Eximprod Buzau, sau INA Schaeffler Brașov pentru rulmenți, companiile producătoare de cabluri și mai avem. Deocamdată sunt niște clustere, deocamdată nu e un lanț, România va trebui văzută ca un pol de producție pentru industria regenerabilă”, a spus Andrei Manea, de la Enel Green Power, și membru al boardului Asociației Energiei Eoliene din România (RWEA).

Discuțiile cu autoritățile pentru aceste proiecte vor fi reluate. Noi avem investitori, dezvoltatori, producători de componente, toți sunt dispuși să arate planuri de investiții. Trebuie să discutăm cu autoritățile pentru a da drumul la lucruri concrete”, a mai spus Andrei Manea, potrivit sursei citate.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: