21 martie, 2013

Miniştrii agriculturii din statele membre UE s-au întâlnit la Bruxelles, pentru a discuta despre un compromis asupra politicii agricole, înaintea unor negocieri-cheie asupra viitorului Politicii Agricole Comune (PAC), în timp ce Slovacia şi Slovenia au refuzat să semneze acest acord.

Cele mai controversate măsuri în politica agricolă 2014-2020 se referă la acţiunile pentru protecţia mediului, stabilindu-se o sumă ce se va plăti fermierilor în funcţie de mărimea terenului deţinut, dar este vorba şi despre viitorul măsurilor protecţioniste pentru producătorii de zahăr şi vin.

Ministrul agriculturii din Irlanda, Simon Coveney, a declarat, după două zile pline de negocieri până târziu în noapte, că “acest proces nu a fost uşor, dar,în final, am reuşit să avem un acord comun”, potrivit EurActiv.


Slovacia şi Slovenia, ai căror miniştri ai agriculturii au susţinut că ţările lor nu au fost tratate corect, au refuzat să semneze acordul.

Votul de 25-2 în favoarea propunerii “îmi oferă un mandat puternic pentru a trece la faza următoare a negocierilor, în încercarea de a încheia acest proces”, a spus Coveney, care a promis să ajungă la un acord final asupra PAC înaintea finalului preşedinţiei Irlandeze care se terminăîn 30 iunie.

Oficialii UE încearcă să ajungă la un compromis, cu doar nouă luni înainte ca acest acord să intre în vigoare. Reprezentanţi ai Consiliului UE, Parlamentului European şi ai Comisiei Europene se vor întâlni în 11 aprilie, pentru a începe negocierile asupra textului final, care ar putea fi semnat în luna iunie.

“Ceea ce am încercat a fost să punem de acord poziţiile legate de anumite îngrijorări şi, în acest fel, să mulţumim toate ţările care au primit ceva semnficativ în urma schimbărilor şi să acceptăm că alte ţări pot dori şi ele să primească ceva semnificativ”, a spus Coveney, după prima zi de negocieri.


Compromisul se referă la menţinerea unor cote, în special pentru zahăr,care vor fi eliminate din 2017, doi ani mai devreme decât credea Parlamentul European că se va întâmpla.

Oficialii UE şi-au exprimat speranţa că acordul va fi semnat în timpul preşedinţiei irlandeze a Consiliului UE, dar a realizat că noile legi nu vor fi implementate pe deplin înainte de 2015.

Coveney, care supervizează negocierile, a precizat că un acord între miniştrii din statele UE este esenţial. “Dacă vrem să încheiem un acord inter-instituţional cu Parlamentul European şi Comisie, până la finalul lunii iunie, trebuie să cădem de acord asupra unei poziţii comune a Consiliului acum”, a spus el. “Parlamentul a demonstrat că este gata să îşi joace rolul aşa cum trebuie, iar Consiliul trebuie să facă la fel”, a adăugta oficialul irlandez.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: