România are, în ultimele săptămâni, cea mai mare rată a deceselor provocate de Covid-19 din Uniunea Europeană, de 3,1 la 100.000 de locuitori, potrivit Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC).
Situația reflectă faptul că mulți dintre românii infectați cu noul coronavirus au comorbidități, a explicat profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, la Digi24.
ECDC prezintă situația din ultimele două săptămâni, însă România deține această poziție de aproximativ șase săptămâni, a mai spus Alexandru Rafila.
(Citiți și: ”Un tablou: bolile infecțioase care omoară anual mii de români”)
„Este preocupant, pentru că, după România, urmează la distanță apreciabilă Bulgaria, cu 1,5 decese la 100.000 de locuitori, după care toate țările au o cifră mai mică de 1, unele chiar extrem de mică.
Asta demonstrează că pacienții din România care fac infecția cu coronavirus în această perioadă sunt, destul de mulți, din categoia persoanelor cu comorbidități, care sunt dispuse la forme mai grave, cu complicații, și din păcate se ajunge și la deces”, a spus reprezentantul României la OMS.
Nu s-au identificat cauzele acestei morbidități ridicate, dar există câteva ipoteze:
„Poate fi vorba de o afectare mai mare la pacienții cu comorbidități sau poate fi vorba despre unele unități sanitare care nu reușesc să trateze toți pacienții sau există unele disfuncționalități”, a precizat Alexandru Rafila.
România și Bulgaria, creștere accelerată a numărului de cazuri din ultima lună
Statistica ECDC arată că România se află de o lună într-o creștere accelerată a numărului de cazuri, alături de Bulgaria:
„Noi ne-am stabilizat undeva la 85 de cazuri la suta de mii de locuitori, Bulgaria, cu care mergeam umăr la umăr, a reușit să reducă numărul de cazuri la sub 30. Demonstrează că se poate și într-o țară cu un nivel de dezvoltare comparabil cu cel al României să reducă povara bolii și să intre într-o zonă mai confortabilă din punct de vedere al solicitării sistemului de sănătate. Noi în continuare avem un sistem de sănătate sub presiune”, a spus profesorul Rafila.
Evoluție „fulminantă” a numărului de cazuri s-a înregistrat și în alte state, precum Spania (200 de cazuri la 100.000 de locuitori), la începutul pandemiei, când nu existau suficiente echipamente de protecție și nici nu existau tratamente recomandate.