17 iunie, 2016

siriaAvioane rusești au efectuat o „serie de lovituri” în sudul Siriei împotriva rebelilor care au primit unii dintre ei sprijin american, a informat joi un oficial din cadrul Departamentului Apărării al Statelor Unite, citat de AFP.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a explicat agenţiei Tass că Rusia suspectează că Statele Unite utilizează Frontul Al-Nusra, filiala siriană a reţelei teroriste Al-Qaida, pentru a înlătura regimul Bashar al-Assad.

Diplomați americani presează pentru debarcarea lui Assad

Pe fondul acestor dispute politico-militare, BBC anunță că zeci de oficiali ai departamentului de Stat american au semnat un memoriu intern în care protestează față de politicile promovate de SUA în Siria, cerând acțiuni militare ferme împotriva guvernului Assad.


Acești oficiali susțin că abordarea curentă este în defavoarea opoziției siriene și îl ajută pe Bashar al-Assad să rămână la putere. Memoriul a fost semnat de 51 de înalți sau medii lucrători ai Departamentului de Stat specializați în problema siriană.

Potrivit BBC, nu este o practică neobișnuită ca telegrame ale ”disidenților” să circule pe canalele interne oficiale ale Departamentului de Stat, însă este neobișnuit numărul mare al celor care contestă deciziile strategice ale Casei Albe.

Președintele Obama, aflat la final de mandat, se teme să nu atragă SUA într-un conflict complicat în Orientul Mijlociu, așa cum s-a întâmplat în cazul intervențiilor americane în Iraq, Libia sau Afghanistan.

Politica americană prudentă ar putea fi schimbată de posibilul succesor al lui Barack Obama, prezumtivul candidat democrat Hillary Clinton fiind în favoarea unor politici mai ferme în Siria, inclusiv în ceea ce privește un suport mai consistent al rebelilor non-islamiști.

SUA cer explicații Rusiei


De la instalarea unui relativ acord de pace în Siria, SUA și Rusia nu se înțeleg în legătură cu viitorul actualului președinte sirian Bashar al-Assad. Secretarul de stat John Kerry a averizat miercuri că Statele Unite încep să își piardă răbdarea așteptând să afle dacă Assad va răspunde pentru războiul din Siria. Rusia insistă că soarta lui Assad nu poate fi decisă decât de ”poporul sirian”.

Bombardamentele aviației ruse în Siria,  care au avut loc în apropiere de Al Tanaf, „ridică serioase semne de întrebare în legătură cu intențiile Rusiei” în Siria, a declarat AFP oficialul american sub acoperirea anonimatului.

„Avioanele rusești nu au fost active pentru o vreme în această zonă din sudul Siriei și nu se aflau în vecinătate forțe terestre rusești sau ale regimului sirian”, a declarat responsabilul american. „Vom cere explicații Rusiei în legătură cu motivele” acestor bombardamente și „asigurări că așa ceva nu se va mai întâmpla”, a continuat el.

Responsabilul nu a oferit detalii legate de numărul combatanților în cauză, nici despre soarta lor.

Militarii americani au instruit și echipat luptători sirieni dispuși să lupte împotriva grupării Statul Islamic.

Acest efort care a cunoscut un debut dificil îi privește mai ales pe luptătorii Forțelor Democratice Siriene (FDS) care luptă în prezent în nordul Siriei și sunt asistați pe teren de forțe speciale americane. De sprijin american au beneficiat și alți luptători activi din sudul țării.

Al Tanaf este un post de frontieră între Siria și Irak.

Rusia și Statele Unite sunt inițiatorii procesului diplomatic și politic pentru Siria care este însă într-un punct mort, după mai mult de cinci ani de război, soldat cu 280.000 de morți și milioane de refugiați.

Moscova și Washingtonul nu se coordonează pe plan militar, dar schimbă în principiu zilnic informații despre rutele de zbor ale avioanelor lor de luptă pentru a evita orice incident între ele.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: