Sindicatele din sectorul metalurgic şi un grup de lobby cer Guvernului Italiei măsuri de sprijinire a industriei auto, scrie Reuters citată de News.ro.
Tranziţia la vehiculele electrice pune în pericol aproximativ 73.000 de locuri de muncă în Italia, deoarece sectorul auto este afectat mai mult decât în alte țări din cauza dimensiunii mici a firmelor medii din ţară și a amplorii investiţiilor necesare pentru a se conforma cu planul de climă „Fit-For-55” al Uniunii Europene, care elimină treptat motoarele cu ardere internă din 2035.
”Acest plan, dacă nu este însoţit de intervenţia guvernului, ar putea duce la o pierdere de aproximativ 73.000 de locuri de muncă în Italia, din care 63.000 în perioada 2025-2030”, au declarat într-un comunicat grupul patronal Federmeccanica şi sindicatele FIM, FIOM şi UILM, într-un comunicat comun.
Sindicaliștii susțin că producţia de vehicule în Italia a scăzut de la peste 1,8 milioane de unităţi în 1997 la 700.000 anul trecut, din care mai puţin de 500.000 de autoturisme.
Industria auto din Italia angajează direct şi indirect 278.000 de lucrători şi reprezintă aproximativ 6% din produsul intern brut al ţării, potrivit datelor de la asociaţia auto ANFIA.
La începutul acestei săptămâni, ministrul industriei, Giancarlo Giorgetti, a declarat că va prezenta, în săptămânile următoare, propuneri pentru stimulente în vederea sprijinirii industrei auto italiene.
Sindicatele îndeamnă guvernul să încheie un acord final cu Stellantis, cel mai mare producător de automobile din ţară, pentru a construi o fabrică de producere a bateriilor în Italia, așa cum a declarat anul trecut CEO-ul Stellantis, Carlos Tavares, că grupul va construi o fabrică de baterii la Termoli.