16 mai, 2016

infectii spitaleUniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) a cerut luni, plenului CSM, verificarea modului în care au folosit parchetele informațiile primite de la SRI în legătură cu Hexi Pharma, firma aflată în centrul scandalului privind dezinfectanții diluați.

Pe de altă parte, scandalul se derulează mai departe și în Parlament, unde Comisia de control a SRI așteaptă răspunsurile punctuale ale Serviciului. Președintele acestei comisii, Georgian Pop, se gândește la o modificare legislativă pentru ca miniștrii să răspundă dacă ignoră informațiile primite de la serviciile secrete.

SRI spune că a informat „decidenții” 

SRI anunța săptămâna trecută că a trimis peste 100 de informări, în ultimii 5 ani, despre „chestiuni legate de fenomenul infectiilor nosocomiale intraspitalicesti” și în care „au fost prezentate inclusiv aspecte referitoare la calitatea necorespunzatoare pentru dezinfectantii utilizati la nivelul unitatilor spitalicesti din tara”.


“Dreptul la sănătate este un drept constituțional. Iar SRI acționează împreună cu celelalte instituții partenere pentru a proteja acest drept, alături de toate celelalte drepturi constituționale ale cetățenilor. SRI informează decidenții legali despre vulnerabilitățile sistemului public de sănătate. În documentele de informare adresate beneficiarilor legali, cu privire la problema infecțiilor nosocomiale, au fost prezentate inclusiv aspecte referitoare la calitatea necorespunzătoare pentru dezinfectanții utilizați la nivelul unităților spitalicești din țară”, preciza SRI.

Printre beneficiarii legali ai informărilor pe această problematică sunt președinții de Consilii Județene, prefecții, miniștrii, prim-ministrul și președintele României.

“Toți acești beneficiari legali au primit informări constante, fiecare, potrivit atribuțiilor lor, despre disfuncționalitățile din sistemul public de sănătate din România”, a explicat SRI.

UNJR dorește să afle ce au făcut procurorii cu sesizările SRI

Legea de funcționare (14/1992, art. 11) a SRI precizează că: în cazul în care din verificările și activitățile specifice „rezultă date și informații care indică pregatirea sau săvârșirea unei fapte prevăzute de legea penală, acestea sunt transmise organelor de urmărire penală”.


De aceea, UNJR vrea acum să afle, pe de o parte, dacă SRI a respectat legea, și, pe de altă parte, cum au fost valorificate de parcheterespectivele informații.

„Avand in vedere importanta deosebita a acestei teme pentru fiecare cetatean, intensa ei mediatizare si dezbaterea publica, precum si potentialul de directionare a emotiei publice catre culpabilizarea justitiei”, judecatorii solicită CSM-ului verificarea modului în care au reacționat parchetele la informările SRI și apoi să publice următoarele date:

  • Cate date si informari legate de posibila activitate infractionala a firmei Hexi Pharma a trimis SRI catre parchete in ultimii 10 ani
  • Spre ce structuri de parchet s-au trimis aceste date si informari, cand au fost transmise, daca au fost deschise dosare penale in urma acestora si care e stagiul dosarelor.

Comisia de control a SRI așteaptă detalii 

Comisia parlamentară de control a Serviciului Român de Informații va prezenta public răspunsurile pe care le va primi de la SRI, în zilele următoare, referitor la dezinfectanții produși de Hexi Pharma și situația infecțiilor nosocomiale.

Președintele Comisiei, deputatul Georgian Pop, promite că va face publice concluziile, după primirea răspunsurilor SRI:

„Am pus toate întrebările care primează și care există în spațiul public și vom primi răspunsuri aplicate pe toate aceste întrebări.

Sunt toate întrebările și toate aspectele care au fost sesizate în spațiul public, cu precizarea – acest fenomen nedorit și negativ al infecțiilor intraspitalicești este un aspect de interes de nișă pentru SRI, pentru că până la urmă este dreptul constituțional la sănătate, adică nu reprezintă decât un aspect de nișă.

Dar pot spune că, așa cum a comunicat și SRI, și o să dau eu mai multe detalii după ce primesc răspunsul oficial, a fost cunoscut acest fenomen și factorii sau beneficiarii legali au fost informați”, a declarat luni Georgian Pop, citat de Agerpres.

Miniștrii, obligați să reacționeze la informările SRI?

Întrebat de jurnaliști dacă miniștrii ar trebui să răspundă penal dacă ignoră informările SRI, așa cum doresc unii parlamentari, Georgian Pop a evitat să răspundă direct, dar a precizat că este necesar un feedback pentru SRI din partea beneficiarilor unor astfel de raportări.

„Cred că trebuie să găsim o formulă de echilibru în care un beneficiar legal, dacă primește o nouă informație, să aibă și un feedback. Dar aici trebuie să vedem exact cum punem din punct de vedere juridic această chestiune.

Dar cred că în pachetul de modificare a legilor siguranței naționale și acest aspect trebuie discutat și legiferat. Eu pledez pentru o formulă echilibrată, pe model nord-atlantic – adică un beneficiar, un ministru sau un președinte de Consiliu Județean care primește o informație să aibă un feedback”, a declarat președintele Comisiei parlamentare de control a SRI.

Aceste noi prevederi ar putea fi introduse în toamnă, când se va discuta updatarea legilor securității naționale, pachet ce va fi lăsat spre adoptare viitorului Parlament, în opinia lui Georgian Pop.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: