28 mai, 2023

Zeci de mii de persoane au manifestat sâmbătă la Belgrad împotriva violenţei, o mişcare născută în urma a două atacuri armate care s-a transformat într-o manifestaţie de revoltă împotriva guvernului. Președintele Aleksandar Vucic, principala țintă a furiei populare, a renunțat vineri la conducerea Partidului Progresist Sârb (SNS), fiind înlocuit de un apropiat, ministrul Apărării. Vucic a declarat că va înființa o mișcare națională formată din intelectuali și artiști, care se va integra treptat în SNS.

Protestatari purtând flori s-au adunat în faţa Parlamentului, în pofida ploii torențiale, apoi s-au îndreptat spre sediul televiziunii naţionale (RTS) pe care l-au înconjurat, pentru a-și arăta nemulțumirea față de cenzura pracyicată de presa oficială.

Manifestanții au cerut demisia conducerii şi redactorilor-şefi ai televiziunii, acuzaţi că sunt „purtătorii de cuvânt” ai puterii.


Ultima dată când sârbii au mărşăluit atât de masiv a fost în 2000, în timpul manifestaţiilor care au dus la căderea omului forte al Belgradului, Slobodan Milosevic.

„Sunt aici pentru că m-am săturat de minciuni şi corupţie. Nimic nu se va schimba aici până când oamenii nu îşi vor da seama că este posibil şi au de ales”, a declarat pentru AFP Dusan Valent, 40 de ani, citat de AFP, agenție preluată de Agerpres.

Mare parte din populație consideră că responsabilitatea principală pentru masacre o poartă climatul violent alimentat de politicienii guvernanți și de mass-media. Principalele acuzații se îndreaptă către cele două instituții TV „de casă” ale președintelui Vucic, rețeaua Pink și televiziunea Happy. Acestea difuzează non-stop reality showuri din care nu lipsesc agresivitatea fizică sau verbală și violența domestică. În plus, politicienii din opoziție, jurnaliștii independenți și disidenții sunt în mod constant demonizați și prezentați drept spioni străini sau sârbofobi.

Președintele, înlocuit la conducerea SNS de ministrul Apărării

Preşedintele Aleksandar Vucic a anunțat vineri, că se retrage de la conducerea Partidului Progresist Sârb (SNS). Anunțul a fost făcut la un miting politic de amploare organizat sâmbătă ca replică la mișcarea Serbia împotriva violenței și pentru a arăta susținerea de care se bucură politicianul, în pofida crizei interne declanşate de violenţele armate care au zguduit Serbia.


„Aceasta este ultima seară în care mă voi adresa dumneavoastră în calitate de preşedinte al SNS”, a spus Vucic.

Fost șef al Guvernului, acum șef al statului, Vucic conduce țara autoritar de 11 ani, controlând presa și încurajând un adevărat cult al personalității.

Deși nu mai este șeful SNS, Vucic va rămâne președintele Serbiei și cel mai influent politician al țării – la fel cum a făcut-o când a renunțat din funcția de prim-ministru și a devenit președinte în 2017.

În vârstă de 53 de ani, el a ocupat funcția de șef al SNS din 2012, partid pe care a promis că nu-l va părăsi niciodată, după ce a ajutat la înființarea sa.

Aleksandar Vucic a declarat că va înființa o nouă mișcare națională, formată din intelectuali și artiști, care se va integra treptat în SNS. „Cred că este nevoie de o abordare puțin diferită pentru a uni un număr mai mare de forțe ale celor care doresc să lupte pentru victoria unei Serbii patriotice și de succes”, a explicat Vucic.

Noul lider al SNS, ales la congresul de sâmbătă al partidului, este ministrul Apărării, Milos Vucevic, fostprimar al celui de-al doilea oraș ca mărime al Serbiei, Novi Sad. El a respins cererea protestatarilor de a forma un guvern de tranziție înaintea alegeri, pentru că un guvern nu poate fi ales „pe străzi și prin violență”, a spus el, citat de France24.

Protestele săptămânale „Serbia împotriva violenţei”

Sub sloganul „Serbia împotriva violenţei”, protestatarii ies în număr mare pe străzile capitalei sârbe în fiecare săptămână de la atacurile armate în masă care au avut loc la începutul lui mai în ţara balcanică, la mai puţin de 48 de ore distanţă.

Pe 3 mai, un băiat de 13 ani a împușcat nouă persoane, între care opt elevi, într-o școală din Belgrad. O zi mai târziu, un tânăr de 21 de ani a tras fără discernământ asupra oamenilor în mai multe sate, la câțiva zeci de kilometri la sud de Belgrad, ucigând opt persoane.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: