12 februarie, 2022

Imagini din satelit cu ultimele masări de trupe ruse la granița cu Ucraina

Şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, a discutat telefonic cu preşedintele Comitetului Întrunit al Şefilor de State Majore din Armata SUA, generalul Mark A. Milley, despre situaţia de securitate din zona Mării Negre, anunță MApN. Discuția are loc în contextul intensificării schimburilor oficiale, la mai multe niveluri, privind riscul invadării Ucrainei de către Rusia.

Discuţiile au vizat dinamica situaţiei de securitate în regiunea Mării Negre şi coordonarea activităţilor în procesul de suplimentare a forţelor americane în România.

Convorbirea celor doi oficiali militari a avut loc vineri şi s-a înscris în seria de discuţii pe care generalul Mark A. Milley a avut-o cu şefii Apărării din Canada, Franţa, Germania, Italia, Marea Britanie şi Polonia privind domenii comune de interes în domeniul securităţii şi de coordonare a ajustării posturii forţelor americane în Europa, precizează MApN.


Președintele Joe Biden a discutat vineri la telefon cu liderii mai multor state aliate, inclusiv cu președintele Klaus Iohannis, o convorbire care inițial nu era în programul șefului Casei Albe, dar a intervenit pe parcurs.

(Citiți și:Acumulările militare ale Rusiei la granițele Ucrainei – harta actualizată”)

Presa occidentală, care cita surse diplomatice, a scris că Joe Biden i-ar fi informat pe aliați că informațiile culese de serviciile de spionaj arată că Vladimir Putin ar fi luat decizia de a invada Ucraina.

Contextul militar din zonă

Noi forţe ruseşti continuă să sosească la frontiera cu Ucraina şi o invazie în Ucraina ar putea începe în orice moment, inclusiv în timpul Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Beijing, a declarat vineri secretarul de stat al SUA, Antony Blinken.

În ultimele luni, Moscova a masat zeci de mii de militari la graniţele cu Ucraina, stârnind temeri privind un atac. Rusia, care neagă orice proiect în acest sens, cere garanţii pentru securitatea sa, inclusiv respingerea aderării Kievului la NATO.


Rusia a lansat sâmbătă noi manevre navale de amploare în Marea Neagră, cu peste 30 de nave în apropierea Peninsulei Crimeea.

„Peste 30 de nave ale Flotei Mării Negre au navigat de la Sevastopol şi Novorossiisk conform planului de exerciţii”, a anunţat Ministerul Apărării rus sâmbătă dimineaţă.

„Scopul exerciţiului este de a apăra coasta Peninsulei Crimeea, bazele forţelor Flotei Mării Negre, precum şi obiectivele sectorului economic al ţării (…) faţă de eventuale ameninţări militare”, precizează ministerul.

Rusia desfăşoară în prezent exerciţii de pregătire pentru luptă în Belarus, la graniţele UE şi Ucrainei.

SUA trimit încă 3.000 de soldați în Polonia

Statele Unite au decis să trimită 3.000 de militari suplimentari în Polonia pentru a linişti aliaţii NATO, în contextul în care Washingtonul se teme de o invazie militară rusă în Ucraina.

Cei 3.000 de soldaţi ai diviziei 82 aeropurtate, principala forţă de reacţie rapidă a armatei americane cu sediul la Fort Bragg, în statul Carolina de Nord, au fost puşi în alertă la sfârşitul lunii ianuarie, la cererea preşedintelui Joe Biden, care a dorit să asigure aliaţii din Europa de Est de susţinerea SUA în faţa Rusiei.

La ordinul şefului Pentagonului, Lloyd Austin, cei 3.000 de soldaţi vor părăsi baza în următoarele zile şi ar trebui să ajungă la faţa locului „la începutul săptămânii viitoare”, a precizat un oficial american sub protecţia anonimatului.

Ei se vor alătura celor aproximativ 2.000 de soldaţi ai diviziei 82 şi comandamentului acesteia a căror desfăşurare a fost anunţată pe 2 februarie – 1.700 în Polonia şi 300 în Germania, unde se află comandamentul forţelor americane în Europa.

„În total, aceşti 5.000 de soldaţi suplimentari reprezintă o forţă extrem de mobilă şi flexibilă, capabilă de misiuni multiple”, a spus oficialul superior.

„Sunt desfăşuraţi pentru a-i asigura pe aliaţii NATO, pentru a descuraja potenţialele atacuri pe flancul estic al NATO, pentru a instrui forţele ţărilor gazdă şi pentru a ajuta la o gamă largă de sarcini”, a adăugat el.

Aceşti militari se adaugă celor aproximativ 80.000 de soldaţi americani staţionaţi deja în Europa, pe bază permanentă sau prin rotaţie.

Avioane F-16 repoziționate în România

SUA a anunțat vineri repoziționarea în România a unei escadrile de avioane de luptă F-16 cu sediul obișnuit în Germania, „pentru a întări securitatea regională” în plină tensiune cu Rusia.

Un detașament al Forțelor Aeriene ale Statelor Unite ale Americii din Europa (USAFE), compus din aproximativ 150 de militari și opt aeronave F-16 Fighting Falcon, va executa, începând de vineri, 11 februarie, timp de aproximativ două săptămâni, misiuni de antrenament în comun cu militarii și aeronavele F-16 Fighting Falcon din cadrul Forțelor Aeriene Române.

Misiunile de instruire în comun au ca principal obiectiv creşterea interoperabilităţii între aliaţii din cadrul NATO, iar misiunile de poliție aeriană desfășurate în comun contribuie la dezvoltarea capacităţii de reacţie şi descurajare.

”Aeronavele americane au sosit astăzi, 11 februarie, în Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță” de la Borcea, unde se mai află, pentru perioada 8 – 17 februarie, încă 50 de militari și patru aeronave F/A-18 Super Hornet, din cadrul Forțelor Navale ale Statelor Unite ale Americii dislocate în Europa (United States Naval Forces Europe), a anunțat Forțele Aeriene Române.

Discuție între șefii de Stat Major ai armatelor din SUA și Rusia

Șefii de Stat Major ai armatelor din Statele Unite şi Rusia au discutat vineri la telefon, a anunțat Pentagonul. De comun acord, cei doi au decis să nu facă publice detaliile conversaţiei.

Generalul Mark Milley şi generalul Valeri Gherasimov „au discutat despre mai multe domenii de interes în materie de securitate”, a precizat purtătorul de cuvânt al Statului Major american, colonelul Dave Butler.

Nu este prima dată când cei doi generali vorbesc, dar discuţiile lor sunt rare, notează AFP, preluată de Agerpres. Ultima conversaţie telefonică datează din 23 noiembrie, când deja discutau despre mişcări de trupe ruseşti la graniţa cu Ucraina.

Generalul Mark Milley şi generalul Valeri Gherasimov s-au întâlnit în luna septembrie în Finlanda unde, potrivit Moscovei, au discutat despre prevenirea unor incidente militare între cei doi rivali geopolitici.

Articole recomandate:

Etichete: , , , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: