18 februarie, 2013

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că Fiscul va rămâne în subordinea Ministerului Finanțelor, dar el va coordona activitatea de combatere a evaziunii fiscale, atât prin ANAF, cât și prin celelalte instituții, inclusiv serviciile de informații naționale și departamentale.

El a precizat că în cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) se va constitui o direcție antifraudă pentru combaterea marii evaziuni fiscale, ministrul Finanțelor, Danie Chițoiu, menționând că noua structură va fi operațională în circa două luni.

„ANAF e la Ministerul de Finanţe, nu pleacă în altă parte. Facem o altă structură în cadrul ANAF, în sensul în care Garda Financiară, Controlul vamal, celelalte să seunească într-o direcţie antifraudă care să se ducă exact pe zonele de evaziune fiscală, deci să fie mult mai eficientă în combaterea evaziunii”, a afirmat Victor Ponta.


Șeful Guvernului a precizat că el poate să coordoneze activitatea anti-evaziune prin ANAF, dar și prin informații pe care le primește de la Serviciul Român de Informații, Serviciul de Informații Externe, Direcția Generală de Informații și Protecție Internă a Ministerului de Interne.

„Prim-ministrul are ca atribuţii şi posibilitate să coordoneze nu doar activitatea de combatere a evaziunii fiscale prin ANAF, dar şi coordonarea cu celelalte instituţii, fie că e vorba de Poliţie, de serviciile de informaţii, care sprijină combaterea evaziunii fiscale, pentru că e foarte important să ai informaţii şi de la DGIPI, şi de la SRI, şi de la SIE, când e vorba de spălare de bani şi evaziune fiscală trasnfrontalieră”, a afirmat liderul USL.

La rândul său, ministerul Finanțelor, vicepremierul Daniel Ghițoiu, a arătat că noua structură antifraudă va fi operațională în circa două luni, având ca obiectiv reducerea la jumătate a evaziunii şi fraudei fiscale într-un an.

„În maxim două săptămâni vom da actul normativ cu putere de lege, pentru că va reorganiza trei instituţii ale statului, urmând ca în termen de maxim 45-60 de zile să putem să constituim noua structură care se va constitui la nivel naţional şi nivel regional”, a susținut Chiţoiu.


„Evaziunea şi frauda fiscală în România se ridică undeva la 7-8 puncte procentuale din PIB. Noi, dacă reuşim cu această structură să reducem măcar în primul an de activitate la jumătate evaziunea şi frauda fiscală, considerăm că avem 3-4 procente ca pondere în PIB venituri colectate în plus la bugetul general consolidat”, a adăugat vicepremierul liberal, după ședința USL.

Potrivit acestuia, noua structură va fi formată prin preluarea atribuţiilor de la Garda Financiară, Direcţia de Supraveghere şi Control Vamal şi Direcţia de Inspecţie Fiscală din cadrul ANAF.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: