Rusia a fost acuzată de crime de război în Siria, în cadrul ședinței de urgență a Consiliului de Securitate al ONU convocate duminică de SUA, Regatul Unit și Franța.
Acuzele au venit din partea mai multor state, după ce orice speranță de încetare a focului în Siria a dispărut odată cu ultimele atacuri ale regimului de la Damasc asupra cartierelor din estul Alepului.
Acuzațiile de crime de război au venit din cauza bombelor incendiare lansate de avioanele rusești asupra zonlor din estul Alepului, unde locuiesc aproximativ 250.000 de civili.
La sfârșitul săptămânii trecute, orașul Alep a fost ținta unor bombardamente intense de aviație, în sprijinul trupelor guvernamentale siriene, iar rebelii au anunțat că orice proces de pace este inutil dacă nu încetează această tactică „a pământului pârjolit”.
Bombele rusești, mai potrivite pentru distrugerea instalațiilor militare, distrug acum casele, adăposturile antiaeriene, ucigând zeci, dacă nu sute de civili, a acuzat Matthew Rycroft, ambasadorul Marii Britanii la ONU.
“Alep este în flăcări. Și ca să pună capac la toate, stocurile de apă, vitale pentru milioane de locuitori, au devenit acum ținta atacurilor, lipsindu-i de apă pe cei în cea mai mare nevoie. Pe scurt, este dificil dificil de negat că Rusia este partenerul regimului sirian în aceste crime de război”, a mai spus Rycroft.
Ceea ce sprijină și face Rusia nu este antiterorism, este barbarie. În loc să caute pacea, Rusia și Assad (n. red. — președintele Siriei, Bashar al-Assad) merg la război. În loc să ajute ajutoarele pentru civili, care salvează vieți, Rusia și Assad bombardează convoaiele umanitare, spitalele și personalul de intervenție care încearcă cu disperare să țină oamenii în viață”, a declarat și ambasadoarea americană la ONU, Samantha Power, citată de The Guardian.
Ambasadorul rus la ONU, Vitali Ciurkin, a afirmat în Consiliul de Securitate că „în Siria sunt înarmate sute de grupări militare, teritoriul țării este bombardat fără discernământ și pacea este aproape imposibil de realizat acum, din acest motiv”.
Mediatorul Națiunilor Unite pentru Siria, Staffan de Mistura, a făcut apel la Consiliu să găsească modalități de a implementa un armistițiu. „Sunt convins în continuare că putem întoarce cursul evenimentelor”, a susținut el.
În Consiliul de Securitate, Rusia are însă drept de veto, ca și SUA, China, Regatul Unit și Franța.
Secretarul general cere să se pună capăt „coșmarului” din Siria
Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a cerut duminică marilor puteri „să facă mai mult pentru a pune capăt coșmarului” în Siria.
„Cât de mult timp toți cei care au influență (asupra conflictului – n. red.) vor permite continuarea unei astfel de cruzimi?”, a întrebat retoric Ban Ki-moon, într-o conferință de presă desfășurată în paralel cu reuniunea de urgență a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite se desfășoară cu privire la bombardamentele de la Alep.