6 septembrie, 2021

Crin Bologa, șeful DNA, a refuzat revocarea din funcție a Melindei Diaconescu, procurorul din dosarul Colectiv. ”Doamna procuror și-a îndeplinit atribuțiile de serviciu cu profesionalism, onestitate și curaj”, se spune în motivarea respingerii cererii venite din partea Secției pentru judecătir din cadrul CSM.

Solicitarea de revocare a fost trimisă la solicitarea instanței din dosarul Colectiv, care îl acuză pe procurorul de caz că ar fi afectat independența și imparțialitatea judecătorilor din dosar.

Cererea a fost făcută în urma ședinței de la termenul din 15 iunie a procesului, când procurorul s-a opus disjungerii dosarului față de fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, și punerii în discuție a schimbărilor de încadrări juridice în ceea ce-l privește pe actualul primar al sectorului 5. Schimbarea încadrării înseamnă o reducere a pedepsei pe care o riscă Cristian Popescu Piedone.


Judecătoarea Adina Pretoria Dumitrache a avut atunci: „Ați înnebunit sau ce?! Am și eu limitele mele! Nu îmi dați mie lecții de drept că știu foarte bine cum să manageriez ședința!”, s-a adresat ea celor din sală, inclusiv victime și rude ale decedaților.

În plus, Secția pentru judecători a CSM a solicitat procurorului șef DNA să evalueze posibilitatea de revocare din DNA procurorului de ședință care s-a opus

Comunicatul DNA: 

Prin Hotărârea nr. 825, din data de 29 iunie 2021, a Secției pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, comunicată Direcției Naționale Anticorupție la data de 23.08.2021, s-a solicitat domnului Crin-Nicu Bologa, procuror șef Direcție, revocarea din funcția de procuror al Direcției Naționale Anticorupție, a doamnei procuror Melinda Diaconescu, care își desfășoară activitatea în cadrul Secției Judiciare Penale.


Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, cu majoritate de voturi, a constatat că procurorul care reprezintă Direcția Națională Anticorupție la ședințele de judecată ale dosarului ,,Colectiv”, prin formularea unei cereri de recuzare a judecătorilor din cadrul Curții de Apel București investiți cu soluționarea dosarului ,,Colectiv” și a judecătorilor investiți cu soluționarea cererii de recuzare, a afectat independența și imparțialitatea acestora.

Procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, domnul Crin-Nicu Bologa, a analizat conținutul hotărârii amintite anterior și comportamentul doamnei procuror Melinda Diaconescu și a constatat că nu există motive pentru a dispune revocarea acesteia din cadrul Direcției Naționale Anticorupție. Mai mult, doamna procuror și-a îndeplinit atribuțiile de serviciu cu profesionalism, onestitate și curaj, în conformitate cu prevederile art. 67 Cod procedură penală și în virtutea independenței garantate de art. 67 alin. (1) și (2) din Legea nr. 304/2004.

Procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, domnul Crin-Nicu Bologa, asigură cetățenii că procurorii Direcției își desfășoară activitatea, conform principiilor legalității, imparțialității și independenței în dispunerea soluțiilor și a concluziilor lor în fața instanței de judecată, în scopul aflării adevărului, apărării ordinii de drept, a drepturilor și libertăților cetățenilor.

De asemenea, conducerea Direcției Naționale Anticorupție asigură procurorii Direcției de tot sprijinul instituțional permis de lege, care să le garanteze desfășurarea activității în condiții de legalitate, independență și profesionalism.

De altfel, doamna procuror Melinda Diaconescu a formulat o plângere prealabilă prin care solicită Secției pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii revocarea Hotărârii care o vizează și, de asemenea, a formulat o cerere pentru apărarea reputației profesionale și a independenței la Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, cu referire la conținutul hotărârii și a discuțiilor ce au avut loc la ședința Secției pentru judecători, aspecte preluate de mass media.

Cristian Popescu Piedone a fost condamnat în prima instanță (în 2019) la opt ani și șase luni de închisoare, în Dosarul Colectiv.

De asemenea, cei doi pompieri de la ISU București care au făcut controale la Club Colectiv și știau că unitatea funcționează ilegal, fără aviz pentru securitatea la incendiu, au primit câte opt ani și două luni de detenție.

Un număr de 27 de tineri au murit în urmă cu patru ani în incendiul de la Club Colectiv (30 octombrie 2015), iar alţi 146 au fost răniţi şi transportaţi la spitalele din Capitală. Ulterior, 37 dintre supravieţuitori au murit în spitale din țară sau din străinătate, iar unul s-a sinucis, numărul total al celor decedați din cauza incendiului din Club Colectiv urcând la 65.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: