11 august, 2016

inflatiePrețurile au scăzut și în luna iulie 2016 cu 0,24%, potrivit datelor comunicate de Institutul Național de Statistică.

Scăderea a fost mai mare decât în aceeași lună a anului trecut, astfel încât inflația anuală a coborât la -0,78% după ce urcase brusc la -0,70% în urma eliminării din baza de calcul a efectului dat de reducerea generalizată a TVA.

Media indicelui de inflație pe ultimele 12 luni a fost de -1,9% potrivit metodologiei naționale și -1,6% conform indicelui armonizat IAPC, utilizat pentru comparabilitate la nivel european. De reținut, prețurile la consumator au fost cu peste un procent la mici decât la finele lui 2015, ceea ce lasă spațiu pentru păstrarea în domeniul negativ până la finele acestui an.


Produsele alimentare s-au scumpit, per total în luna iulie, aproape insesizabil (+0,04%). Această valoare a rezultat după evoluții contradictorii, cu cea mai mare creștere localizată la grupa de fructe și conserve din fructe (+4,08%), unde s-au scumpit semnificativ atât fructele proaspete (+2,55%) cât și cele din citricele și alte fructe meridionale (+6,12%).

La o altă componentă a prețurilor volatile, ouăle, s-a înregistrat o creștere de 2,53%. Prin contrast și cu influență de echilibrare, legumele și conservele de legume s-au ieftinit cu 3,23%, rolul principal în această evoluție fiind jucat de cartofi (-11,44%).

Segmentul de produse nealimentare a fost cel care a determinat aproape în totalitate reducerea indicelui de prețuri, deoarece a marcat o scădere de -0,52%. Aceasta a nu a fost localizată, însă la mărfurile uzuale ci pe zona de produse energetice, unde combustibilii s-au ieftinit cu un procent, energia electrică cu 1,48% iar gazele cu 3,48%.

Simetric situației din luna precedentă, serviciile au marcat o scădere de 0,10%, determinată de scăderea cursului de schimb utilizat la calcularea facturii telefonice. Aceasta a scăzut cu 0,52%, după ce în luna precedentă crescuse cu exact 0,52% și determinase exact o creștere de 0,10% pe ansamblul serviciilor. Practic, aceste mici variații au fost create artificial prin permisivitatea de a stabili tarifele comunicațiilor în euro în loc de lei.


tabel1

tabel2

De subliniat în condițiile creșterii veniturilor stabilitatea cu totul remarcabilă a inflației care intră sub influența politicii monetare, așa numitul indicator CORE 2, respectiv total IPC exclusiv legume, fructe, ouă și produse ale căror prețuri sunt reglementate, băuturi și tutun. Acesta s-a situat exact la zero, după ce a evoluat constant sub o zecime de procent în cele patru luni anterioare.

Contrar așteptărilor, pe fondul unei conjuncturi favorabile a prețurilor internaționale la resurse energetice și a reducerii tarifelor practicate la consumator atât la curentul electric cât și la gazele naturale, precum și a unei aprecieri ușoare a leului în raport cu euro, indicele de inflație a înregistrat o mică scădere și se conturează păstrarea în zona de minus până la finalul acestui an.

De altfel, și estimările făcute de BNR pentru finalul anilor 2016 și 2017 au fost revizuite destul de consistent în jos față de analiza prezentată în urmă cu trei luni. De la +0,6%, cât se aprecia atunci, pentru finalul anului în curs se are în vedere o inflație de -0,4% ( diferență de un punct procentual ) iar pentru anul viitor se prevede în loc de +2,7% un nivel al creșterii prețurilor de 2%, exact valoarea recomandată de teoria economică pentru o creștere robustă.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: