fbpx

27 ianuarie, 2025

Numărul turiştilor din Delta Dunării a scăzut anul trecut cu aproximativ 20% faţă de 2023, pe fondul războiului din Ucraina, potrivit datelor Asociaţiei Patronatului din Turism Delta Dunării, citate de Radio Constanța.

O scădere considerabilă a numărului de rezervări a fost observată atât la hotelurile și pensiunile din localitățile în care se poate ajunge cu mașina, cât, mai ales, în zonele izolate, accesibile doar pe apă. Scăderea din 2024 a venit după o scădere de 40% în 2023.

Durata medie a unui sejur s-a redus și ea, de la trei nopți în 2023, la doar două în anul precedent. Președintele Asociației Patronatului în Turismul din Delta Dunării, Daniel Ilușcă, este de părere că avertizările RO-Alert, venite pe fondul războiului din Ucraina, i-au determinat pe mulți turiști să evite Delta.

Tariful mediu pe noapte a tot crescut în ultimii ani


„(Ar fi pozitivă o) gestionare a mai bună de către ISU și de către MaPN a mesajelor RO-Alert, mă refer la raza de emitere a acestor mesaje, care ar trebui să fie mai mică și să nu pună toată Delta în aceeași oală. Delta are suprafața mai mare ca județul Brașov. (…) Inclusiv navele de croazieră care veneau până la Tulcea și-au redus traseele – vorbim despre un aport de 200.000 de turiști care veneau în Tulcea și aveau un aport la economia locală”, a declarat preşedintele Asociaţiei Patronatului din Turism Delta Dunării (APTDD), Daniel Iluşcă.

Localnicii și turiștii care ajung în Delta Dunării sunt treziți des de mesajele RO-Alert, emise în general în toiul nopții, când au loc atacuri cu drone rusești asupra porturilor ucrainene de la Dunăre. Ilușcă consideră că mesajele de avertizare RO-Alert ar trebui să fie date doar pe o distanță de 1-2 kilometri.

Potrivit Radio Constanța, vizitatorii sunt descurajați și de prețurile tot mai mari. Tariful mediu pentru o noapte de cazare, într-o cameră dublă, cu mic dejun inclus, a ajuns la 500 de lei. Ilușcă spune că motivele din spatele creșterii prețurilor țin de creșterea costurilor, a fiscalității și pierderii impozitului specific.

Localitățile lovite cel mai rău

Ilușcă mai spune că Delta concurează cu locuri din lume care sunt mai ieftine grație faptului că beneficiază de subvenții. Zonele în care, în acest an, au ajuns cei mai puțini turiști sunt Chilia, Ceatalchioi și Pardina din cauza apropierii de portul Ismail.

Cea mai apropiată localitate este Plauru, unde au și fost găsite de mai multe ori fragmente de drone rusești. Comparativ, Gura Portiței este o localitate unde turismul local s-a menținut la nivelul din 2023, numărul turiștilor fiind însă mai scăzut comparativ cu 2021.

(Citește și: ”Turiști mai mulți, înnoptări mai puține: un bilanț la 9 luni al turismului în România)


***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: