11 noiembrie, 2015

lavrov
Diplomaţia rusă încearcă să impună soluţia Moscovei pentru conflictul din Siria

Un document al diplomaţiei ruse care circulă la ONU propune demararea unei reforme constituţionale în Siria, estimată să dureze 18 luni, urmată de alegeri prezidenţiale, anunţă BBC.

Documentul nu indică dacă actualul preşedinte sirian, Bashar al-Assad, ar trebui să rămână la putere în perioada de reformă constituţională.

Potrivit BBC, în document se afirmă că anumite grupări de opoziţie siriene ar trebui să participe la convorbirile pe „dosarul sirian” care sunt anunţate sâmbătă, la Viena.


În paralel cu eforturile diplomatice de soluţionare a conflictului, armata siriană a anunţat, potrivit agenţiei Sana News, că a înregistrat o victorie în nordul ţării, eliminând „un număr mare de militanţi ai Statului Islamic” care asediau, de aproape 2 ani, baza aeriană de la Kuwairis airbase, la est de Aleppo.

Principii enunţate de diplomaţia rusă

Un purtător de cuvânt al Ministerului rus de Externe a afirmat că, până la reuniunea internaţională de sâmbătă, prioritară ar fi alcătuirea unei liste care să conţină atât grupările de opoziţie demne să fie considerate partenere în procesul de pace, cât şi pe cele „teroriste”, care nu pot fi acceptate la dialog.

Planul în 8 puncte imaginat de Rusia nu interzice participarea lui Bashar al-Assad la următoarele alegeri, lucru considerat esenţial de state Occidentale pentru consolidarea procesului de pace.

Potrivit Reuters, documentul rusesc precizează pentru viitor: „Preşedintele Siriei, ales popular, va deţine funcţia de Comandant al armatei, va controla serviciile secrete şi politica externă”. Concesia Moscovei:procesul de reformă constituţională nu ar trebui condus de preşedintele în funcţie, ci „de un candidat agreeat de toate părţile implicate în proces”.


Documentul mai cere Emisarului special ONU Staffan de Mistura să lanseze un proces politic de consultări între guvernul Siriei şi „o delegaţie unită a grupărilor de opoziţie”, în baza înţelegerii încheiate de marile puteri la Geneva, în iunie 2012, care solicita formarea unui guvern de tranziţie pentru Siria.

Staffan de Mistura a lansat marţi un apel către marile puteri să îşi intensifice eforturile pentru ca noile convorbiri de la Viena să genereze o „foaie de parcurs” care să ducă la încheierea conflictului care durează deja de 4 ani.

În jur de 20 de ţări şi de grupuri internaţionale vor participa sâmbătă, la Viena, la reuniunea care are ca obiectiv principal încheierea unui acord de pace în Siria.

Cel puţin 22 de persoane au fost omorâte şi multe altele au fost rănite în urma unui atac desfăşurat marţi asupra oraşului- port Latakia de către forţele rebele. Latakia, oraş situat în mijlocul zonei controlate de minoritatea alawită, a fost în general ocolit de conflictul care a devastat Siria, provocând moartea a peste 250.000 de persoane.

aleppoÎntre timp, un asalt încheiat cu succes a condus la eliberarea forţelor guvernamentale asediate în baza aeriană de la Kuwairis, la finalul unei săptămâni de luptă cu forţele Statului Islamic. Guvernul a securizat astfel şi principala rută de aprovizionare a oraşului Aleppo, controlată în ultimul an de jihadişti.

Zonele din jurul localităţii Aleppo au constituit teatrul de război în care s-au confruntat forţele guvernamentale, sprijinite de soldaţi libanezi şi iranieni, şi luptătorii rebeli şi cei jihadişti.

Ofensiva armatei guvernamentale s-a concentrat pe eliberarea regiunii din sudul localităţii, ocolind oraşul.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: