Kremlinul a sugerat vineri că un summit între liderii Rusiei, Ucrainei, Germaniei și Franței ar putea fi organizat luna viitoare, cu scopul de a discuta despre procesul pentru pace din Ucraina.
Intrarea Europei de Est la negociere a un proces care s-a copt și a fost anunțat de cursdeguvernare.ro AICI.
Moscova pune însă trei condiții pentru a accepta reuniunea, prima după cea din octombrie 2016, care a avut loc la un an după semnarea Acodrului de pace de la Minsk.
„Credem că o astfel de întâlnire trebuie să aibă loc și am fost de acord ca ea să fie organizată la Paris, așa cum a porpus președintele francez Macron. Au loc pregătiri în mod activ, iar când rezultatul va putea fi aprobat de lideri, vom conveni asupra unei date”, a declarat consilierul prezidențial rus Yuri Ușakov.
(Citiți și: ”Cristian Grosu / Istoria și-a aruncat buzduganul în poarta de la Est: Măcar acum se trezește România?”)
„Dacă pregătirile au succes atunci de ce nu am putea ține un summit în luna octombrie?”, a adăugat acesta.
Moscova pune însă trei precondiții, scrie Reuters:
- forțele rivale din estul Ucrainei trebuie separate de o parte și de alta a liniei de contact
- trebuie convenită formularea unui statut special pentru regiunea Donbas
- trebuie să existe un acord preliminar privind concluziile summitului.
Conflictul dintre armata ucraineană și forțele susținute de Rusia a dus la moartea a aproximativ 13.000 de persoane, începând din 2014, iar ciocnirile sporadice continuă, în pofida armistițiului.
Planul – cel puțin cel teoretic și anunțat oficial – e amplu: ministrul de externe al Rusiei Serghei Lavrov a confirmat în urmă cu 2 zile intenţiile Moscovei de a-şi retrage arsenalul sovietic din Transnistria, regiunea separatistă a Republicii Moldova, anunța Agerpres, care cita EFE.
“În ceea ce priveşte termenele, lucrările pregătitoare vor dura aproximativ un an pentru a putea pune (acordul anterior) pe hârtie şi a pregăti măsuri concrete. Avem nevoie de contacte între militari şi suntem pregătiţi pentru asta”, a spus Lavrov în cadrul unei conferinţe de presă cu omologul său moldovean Nicu Popescu.