10 aprilie, 2017

Asociația Română a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră (ROPEPCA) transmite un comunicat de presă în care afirmă că aduce în atenţia presei şi a opiniei publice rezultatele unui studiu care analizează evoluţia taxării efective aplicate industriei de petrol şi gaze din România.

Studiul a fost realizat de către o echipă de experţi din cadrul Deloitte.

Potrivit ROPEPCA :


Studiul relevă faptul că nivelul redevențelor și al altor impozite similare (impozitul asupra veniturilor suplimentare obținute ca urmare a dereglementării prețurilor din sectorul gazelor naturale, impozitul pe construcții speciale, impozitul aplicat la veniturile rezultate din exploatarea petrolului brut) a crescut în intervalul 2014 – 2016 de la 15% la 17,5%.

Evoluţia este în contradicţie cu cele identificate în cele mai multe state europene, unde rata medie efectivă a scăzut, ca răspuns la puternicul declin al prețurilor petrolului și gazelor naturale care afectează industria în ultimii ani.

Studiul Deloitte arată un fapt extrem de îngrijorător: regimul de taxare efectivă al industriei a crescut în România și odată cu acesta a crescut și presiunea pusă pe companiile de explorare și producție petrolieră onshore care suferă oricum de condiții de piață nefavorabile. Asta în timp ce, pe plan european, majoritatea statelor acționează pentru stimularea investiţiilor şi a activităţii de explorare şi producţie petrolieră. Atragem încă o dată atenția că sectorul petrolier upstream onshore are o contribuţie importantă la veniturile publice, iar sustenabilitatea sectorului depinde direct de modul în care sunt încurajate investiţiile pe termen lung, afirmă Mark Wagley, președintele în exercițiu al ROPEPCA.

Analiza Deloitte a fost realizată pe baza datelor din surse publice și arată că rata medie efectivă a redevențelor și a impozitelor similare a fost în scădere în 2015 comparativ cu 2014 în 10 state europene: Marea Britanie, Norvegia, Danemarca, Ungaria, Austria, Germania, Olanda, Italia, Bulgaria și Albania.


O altă concluzie a studiului este că rata efectivă de impozitare determinată pentru activitatea upstream de gaze naturale în România are o valoare mult mai ridicată decât cea aferentă activității de explorare și producție de petrol, diferența rezultând, în principal, din impozitul suplimentar aplicabil gazelor naturale.

În prezent, în România există peste 400 de zăcăminte petroliere și peste 13.000 de sonde active. Pentru menţinerea constantă a nivelului producţiei de ţiţei şi gaze este nevoie de investiţii semnificative şi de un cadru fiscal stabil, predictibil şi prietenos.

De la înființarea sa în anul 2012, Asociaţia Română a Companiilor de Explorare şi Producție Petrolieră (“ROPEPCA”) şi-a propus să fie un promotor al industriei onshore, pentru sprijinirea dezvoltării, diversificării și competitivităţii industriei.

ROPEPCA beneficiază de adeziunea membrilor celor mai activi în industria onshore şi cuprinde acum 18 membri: ADX Energy, Amromco, Aurelian Petroleum, Bankers Petroleum, East West Petroleum, Expert Petroleum, Fora Oil & Gas, Hunt Oil, NIS Petrol, Oilfield Exploration Business Solutions, OMV Petrom, Panfora Oil and Gas (MOL Group), Repsol, Sand Hill Petroleum Romania, Stratum Energy, Vermilion Energy, Winstar Satu Mare/Serinius Energy, Zeta Petroleum.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: