25 martie, 2021

Un grup format din șapte lideri europeni, condus de președintele francez Emmanuel Macron, cere Comisiei Europene să nu mai împiedice utilizarea energiei nucleare și să găsească modalități de face loc energiei atomice în Ghidul de finanțare verde a UE, anunță Euractiv.

Scrisoarea comună a celor 7, dață publicității în ziua în care începe prima zi a Consiliului UE, este semnată de președintele Emmanuel Macron și de premierii Cehiei (Andrej Babiš), Ungariei (Viktor Orban), Poloniei (Mateusz Morawieck), României (Florin Cîțu), Slovaciei (Igor Matovič) și Sloveniei (Janez Janša).


Apelul apare în toiul unor discuţii la Bruxelles pe tema viitoarei ”taxonomii” verzi europene, care urmează să condiţioneze accesul la finanţări şi investiţii în viitorul imediat.

Semnatarii scrisorii cer ca ”politicile energetice şi în lupta împotriva modificărilor climatice europene să susţină toate căile către neutralitatea climatică, potrivit principiului neutralităţii tehnologice”.

Ei subliniază ”contribuţia indispensabilă a domeniului nuclear în combaterea modificărilor climatice” şi văd în el un mjloc de susţinere a ascensiunii energiilor regenerabile şi hidrogenului şi ţine cont, de asemenea, de locurile de muncă create.

Statele membre UE au viziuni foarte diferite cu privire la rolulu energiei nucleare în viitor.


Austria și Germania, stat care a decis să renunţe la acest tip de energie în urma catastrofei de la Fukushima, în 2011, sunt ostile unor finanţări europene a acestei tehnologii. Ţări ca Polonia, România sau Cehia mizează, în schimb, pe dezvoltarea sectorului de producție a energiei cu ajutorul reactoarelor nucleare.

Franţa recurge la rândul său la energia nucleară în producţia a peste 70% din electrcitate, un nivel pe care vrea să-l reducă totuși la 50% până în 2035.

Energia nucleară este în principiu excusă din taxonomia UE din cauza criteriului ”Nu afectează mediul”, în baza căruia anumite industrii sau tehnologii vor primi, sau nu, o ”etichetă verde” care ar diminua semnificativ costurile de finanțare.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: