România, alături de Franţa, Germania şi alte nouă state membre cer Comisiei Europene să îşi folosească prerogativele pe care le are prin Legea serviciilor digitale (DSA) pentru a proteja integritatea alegerilor europene de ingerințele străine, relatează Reuters.
Într-o srisoare trimisă de miniștrii de Externe ai celor 12 state – din Franţa, Germania, Ţările de Jos, Belgia, Cipru, Croaţia, Republica Cehă, Danemarca, Grecia, România, Slovenia şi Spania – Comisiei i se cere să-şi respecte promisiunile de a crea un organism european dedicat combaterii manipulării şi interferenţei informaţiilor străine.
„Ameninţările crescânde de interferenţă străină şi intervenţiile perturbatoare în dezbaterile publice din timpul evenimentelor electorale-cheie reprezintă o provocare directă la adresa stabilităţii şi suveranităţii noastre”, se arată în scrisoarea prezentată de Reuters.
„Incidentele recente necesită o acţiune urgentă şi unitară pentru a apăra viitoarele alegeri din UE”, afirmă cele 12 ţări în scrisoare.
State vizate – Rusia și China
Diplomaţii UE au declarat că scrisoarea se referă în principal la interferenţele Rusiei şi Chinei, dar şi la alte cazuri.
„Îndemnăm Comisia să preia iniţiativa prin valorificarea deplină a competenţelor acordate în temeiul Digital Services Act (DSA)”, spun cele 12 ţări în scrisoare.
În temeiul DSA, marile platforme de internet precum X, Facebook, TikTok şi altele trebuie să modereze şi să elimine conţinutul dăunător, cum ar fi discursul instigator la ură, rasism sau xenofobie. În caz contrar, Comisia poate impune amenzi de până la 6% din cifra lor de afaceri anuală la nivel mondial.
Germania are alegeri legislative anticipate la 23 februarie şi a înfiinţat un grup operativ pentru a contracara orice încercare a unui stat străin de a influenţa votul, după ce a avertizat cu privire la spionajul şi sabotajul sponsorizate de Rusia.
Săptămâna trecută, Elon Musk, proprietarul platformei de social media X, a apărut prin legătură video la un eveniment de campanie al partidului german de extremă-dreapta AfD pentru a sprijini formaţiunea. A fost pentru a doua oară în tot atâtea săptămâni.
În decembrie, Comisia a acţionat împotriva companiei de social media TikTok, deţinută de ByteDance din China, din cauza suspiciunii că nu a reuşit să limiteze interferenţa electorală în cadrul votului prezidenţial din România din noiembrie.
Oficiali guvernamentali din Polonia, care are şi ea alegeri prezidenţiale în mai, au avertizat că Rusia recrutează cetăţeni pe darkweb pentru a influenţa alegerile.
(Citește și: Presa internaţională, în regim de „breaking news” despre anularea alegerilor prezidenţiale din România)
****