15 mai, 2016

raan apa grea combinatFostul director general al Regiei Autonome pentru Activități Nucleare (RAAN) Adrian Cătălin Olaru a fost reținut, sâmbătă, de procurorii DIICOT Mehedinți, împreună cu alți doi foști directori ai companiei. Regia – parte a ciclului nuclear complet – se zbate între insolvență și faliment.

Vineri, anchetatorii au făcut mai multe percheziții, atât la locuințele acestora, într-un dosar în care compania ar fi fost prejudiciată în favoarea uneia dintre firmele lui Georgică Cornu.

Alături de Adrian Cătălin Olaru au mai fost reținuți fostul director economic Gheorghe Dulcea și fostul directori economic al Sucursalei Romag-Termo, Gheorghe Silviu Constantin.


Cei trei sunt acuzați că, în perioada 2009 – 2012, au delapidat suma de 23.559.879,16 lei în beneficiul  SC Confort SA Timişoara (aparținând omului de afaceri Georgică Cornu).

(Citiți și: ”România nucleară: Cum putem pierde avantajul strategic al lanțului complet de uraniu. Posibilele soluții”)

Suma reprezenta garanţia de bună execuţie a lucrărilor prevăzute în cadrul unui contract.

„Conform contractului, SC CONFORT SA Timişoara se angaja să furnizeze, să monteze şi să pună în funcţiune o instalaţie de evacuare „în slam dens” pentru Sucursala ROMAG TERMO într-un termen de 3 ani de la încheierea contractului.

În conformitate dispoziţiile din contract, furnizorul se obliga să constituie o garanţie de bună execuţie a contractului în cuantum de 10% din valoarea contractului, prin reţineri succesive din plata cuvenită pentru facturile parţiale. Garanţia se restituia într-un procent de 70% în termen de 14 zile de la semnarea procesului-verbal de recepţie, iar diferenţa de 30% la expirarea perioadei de garanţie.


Contractul  încheiat între R.A.A.N. Drobeta Turnu Severin şi SC CONFORT SA Timişoara a avut termen de execuţie luna mai 2012, însă nici până în prezent acesta nu a fost finalizat şi nu a fost încheiat procesul verbal de recepţie la punerea în funcţiune”, potrivit unui comunicat DIICOT.

Directoriii RAAN nu au respectat clauzele contractuale şi au dispus plata majorităţii sumelor de bani reţinute succesiv drept garanţie de bună execuţie, în total 23.559.879,16 lei, către SC CONFORT SA Timişoara, unele plăţi fiind mascate drept contravaloare factură de execuţie, mai spun procurorii.

La sfârșitul lunii ianuarie 2016, RAAN, care se află în insolvenţă din 2013, a intrat în faliment, printr-o decizie a Tribunalului Mehedinţi. Peste o săptămână, autorităţile locale mehedinţene au obţinut, la Curtea de Apel Craiova, suspendarea falimentului şi întoarcerea în insolvenţă.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: